Schoonmaakbedrijf Gom, onderdeel van Facilicom Group, mag zich officieel ambassadeur noemen van stichting Made Blue. Als deelnemer aan het programma ‘Een Liter voor een Liter’ steunt Gom waterprojecten van Made Blue op plekken waar dat hard nodig is. Gom doneert jaarlijks minimaal veertien miljoen liter schoon drinkwater en draagt zo bij aan de missie van Made Blue: schoon drinkwater voor iedereen.

Schoon drinkwater biedt kansen

Schoon drinkwater is een mensenrecht. Toch hebben wereldwijd 785 miljoen mensen er geen toegang toe. De zoektocht naar veilig water is voor hen een dagtaak, die vooral op vrouwen en kinderen neerkomt. Zij kunnen daardoor niet naar school of aan het werk. De afwezigheid van schoon drinkwater leidt ook tot een hoop vervuiling, door plastic flessen of het koken van vervuild water boven open vuur.

Made Blue pakt al deze problemen aan. Onder andere met het programma Een Liter voor een Liter, dat het bedrijven mogelijk maakt om hun watergebruik of -besparing te ‘spiegelen’ met evenveel schoon drinkwater in ontwikkelingslanden.

Water besparen

Omdat duurzaamheid bij Gom hoog op de agenda staat, werkt het bedrijf continu aan de verdere verduurzaming van zijn bedrijfsprocessen, kantoren en vervoersmiddelen. Maar hoe verklein je als bedrijf je impact op het klimaat als schaars water zo’n belangrijk onderdeel is van wat je doet?

Eerder wist Gom op jaarbasis al veel water te besparen door gebruik te maken van waterbesparende schoonmaakapparatuur van Tennant. Het op die manier bespaarde water spiegelde Gom, in samenwerking met Tennant, al voor Made Blue. Gom wilde graag nog een stap verder gaan. Daarom spiegelen ze nu de totale waterbesparing die het bedrijf met innovatieve technieken en oplossingen behaalt: veertien miljoen liter per jaar.

“Wij zijn blij dat we de samenwerking met Gom mogen intensiveren. Per bespaarde liter schoonmaakwater een liter schoon drinkwater in ontwikkelingslanden: een liter voor een liter.” – Machiel van Dooren, Made Blue.

Drie vliegen in één klap

Gom voorziet met zijn donatie een indrukwekkende 1.944 mensen van schoon drinkwater. Omdat deze mensen hun water niet meer voor consumptie boven open vuur hoeven te koken, levert dit ook nog eens een CO2-besparing op van 98 ton per jaar. En zeven miljoen waterzakken of -flesjes minder belanden in het milieu. Een prachtig resultaat, vindt algemeen directeur Olivier Laméris: “Onze continue inspanningen om water te besparen én deze ondersteuning van Made Blue zijn voorbeelden van onze duurzaamheidsinitiatieven. Ik hoop dat andere schoonmaakbedrijven ons hierin zullen volgen. Zo kunnen we als sector veel betekenen!”