Wie duurzaam onderneemt maakt daarbij – eigenlijk als vanzelfsprekend – zoveel mogelijk gebruik van milieuvriendelijke vervoermiddelen. Naast de fiets en het openbaar vervoer is een hybride- of elektrische auto dan ook vaak een logische keuze. Net als elke andere auto moet de wagen natuurlijk wel goed verzekerd worden. In tegenstelling tot het afsluiten van reguliere autoverzekeringen voor benzine- en dieselauto’s, kan het afsluiten van een goede verzekering voor een duurzamer voertuig soms een hele toer zijn.

Voordelen van duurzame auto’s

Zowel een hybride- als een volledig elektrische auto zijn duurder in de aanschaf dan traditionele brandstofauto’s. Daar staat wel tegenover dat het rijden erin per saldo goedkoper wordt, omdat de motor van de wagen stroom gebruikt. Ook de onderhoudskosten aan dit soort milieuvriendelijke voertuigen zijn in de regel een stuk lager. Bijkomende voordelen zijn daarnaast dat de wagen sneller optrekt en dat de automobilist bijdraagt aan een verminderde broeikasuitstoot.

Bij voorkeur een allriskverzekering

Omdat de nieuwprijs van een hybride- of volledig elektrische auto hoog is, moeten bezitters ervan ook automatisch rekening houden met een relatief hoge autoverzekeringspremie. Het is weliswaar mogelijk om gewoon WA- of een WA + Beperkte Casco autoverzekeringen voor dit soort voertuigen af te sluiten, maar verzekeraars raden in dit soort gevallen nadrukkelijk aan om liever voor een allriskvariant te kiezen. Dat heeft niet zozeer met het kunnen opstrijken van meer premiegelden te maken, maar vooral met het feit dat een allriskverzekering ook dekking biedt aan accureparaties. En die zijn in de regel behoorlijk duur. Is de auto voorzien van een huuraccu, dan geldt het zojuist genoemde meestal niet en zitten de kosten voor eventuele accureparaties in de huurprijs verwerkt.

Speciale omstandigheden voor Tesla-bezitters

Wie van plan is om een Tesla aan te schaffen moet extra opletten. Voor auto’s van dit merk kan meestal alleen maar een WA-verzekering worden afgesloten. Er zijn zelfs verzekeraars die helemaal geen Tesla’s willen verzekeren. De reden voor deze bijzondere opstelling schuilt in het feit dat dit soort auto’s van een diefstalbeveiliging zijn voorzien, die volgens de verzekeraars niet aan hun kwaliteitseisen voldoet. Daardoor is het risico te groot dat een (toch al dure) Tesla wordt gestolen en de verzekeraar de waarde ervan aan de verzekerde uit zou moeten keren.

Aanvullingen om rekening mee te houden

Hou bij het afsluiten van een verzekering voor een hybride- of volledig elektrische auto ook goed in de gaten of de laadkabel is meeverzekerd. Dat is namelijk niet bij elke verzekeraar standaard het geval. Daarnaast kan het bij het afsluiten van een allriskverzekering verstandig zijn om er een aanvullende dekking aan te koppelen, die ervoor zorgt dat niet één, maar drie jaar de aanschafwaardegarantie van kracht is. Gedurende die periode wordt dan in geval van diefstal of total-loss-schade de volledige nieuwprijs van de auto aan de verzekerde uitgekeerd.