“We moeten van bedrijven eisen dat hun producten door de hele keten van grondstof naar eindproduct heen, onder fatsoenlijke omstandigheden geproduceerd zijn. Dat is in de praktijk alleen uitvoerbaar als je ook kan nagaan waar bedrijven hun grondstoffen vandaan halen. Daarom moeten we bedrijven dwingen te achterhalen onder wat voor omstandigheden hun producten geproduceerd zijn en die informatie ook openbaar te maken. Ik wil mij in de Kamer hard gaan maken om de openbaarheid van de productieketen om te zetten in wetgeving”, aldus Braakhuis.

GroenLinks wil naast ketentransparantie ook dat bedrijven alleen nog maar producten maken onder goede arbeidsomstandigheden. Niet in alleen in Nederland, maar ook over de landsgrenzen heen.

Volgens het onderzoek van de Volkskrant hebben C&A en H&M textiel ingekocht bij een Indiaas bedrijf waar negenduizend medewerksters stelselmatig worden uitgebuit. C&A heeft al aangegeven de samenwerking met het bedrijf te stoppen. H&M gaat die samenwerking nog eens overwegen.