Op 4 juli 2024 vormde het Gooiland Theater in Hilversum het bruisende decor voor een uniek evenement: de allereerste landelijke finale van De Nationale SDG-Challenge. Het evenement was een groot succes en heeft zijn belofte waargemaakt als een middag vol inspiratie, innovatie en impactvolle oplossingen, waar ambitieuze studenten en vooraanstaande organisaties samenkwamen met één gemeenschappelijk doel: bijdragen aan een duurzame toekomst. De teams van Vitens, Kyndryl en NXP wonnen de prijzen.

Een duurzame missie

De Nationale SDG-Challenge, georganiseerd door jongerenbureau Soapbox, daagt studenten uit om samen met bedrijven aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN te werken. Dit jaar hebben in Nederland 27 organisaties hun meest urgente duurzaamheidsvraagstukken voorgelegd. Op basis van deze ‘challenges’, heeft Soapbox nauwkeurig talent geworven en multidisciplinaire teams samengesteld, om de vraagstukken zo compleet mogelijk te behandelen. Meer dan 150 HBO- en WO-studenten kregen zo de kans om in de praktijk vanuit een actieve rol bij te dragen aan de SDG’s met hun innovatie en duurzame oplossingen.

Een middag vol hoogtepunten

De landelijke finale werd feestelijk geopend door een zeer trotse gastheer, de burgemeester van Hilversum, de heer Gerhard van den Top. Het programma was veelzijdig en omvatte inspirerende pitches, boeiende paneldiscussies en een inspiratiesessie van UN Global Compact. Optimist Media zond live een radio-uitzending uit en er was volop gelegenheid om te netwerken en deel te nemen aan activaties. Het hoogtepunt was natuurlijk de awardshow, waarin de meest veelbelovende oplossingen werden bekroond. Onze vakjury, bestaande uit Folkert van der Molen, Gitta van der Meer, Dorit Roest en Babette Porcelijn, beoordeelde de finalisten een laatste keer op de inhoud.

Juryvoorzitter Dorit Roest reikte vol trots de juryprijs uit aan het SDG Team van het Jaar. Onder het mom van de lokale stem, overhandigde Burgemeester Van den Top de SDG Publieksprijs. Daarnaast was het een grote eer dat Sandra Pellegrom, Nationaal Coördinator SDG’s, de Partner van het Jaar bekendmaakte.

Prijswinnaars

Tijdens de feestelijke ceremonie werden de volgende prijzen uitgereikt:

  • SDG Team of the Year: Vitens; de student consultants wisten de jury het beste te overtuigen van de haalbaarheid en schaalbaarheid van hun veelzijdige oplossing om het gebruik van plastic in hun laboratorium te beperken.
  • SDG Partner of the Year: Kyndryl; door hun tomeloze inzet en de begeleiding van het studententeam, maar ook vanwege de verweven duurzaamheidsprincipes in de organisatie, verdienden zij dit jaar de Partner of the Year prijs.
  • SDG Publieksprijs: NXP; dit team overrompelde het publiek door via aangebrachte chips op de bezoekerspassen een werkende app te presenteren. Met de app worden werknemers gestimuleerd op duurzame gedrag, met de focus op inclusiviteit en het milieu.

Niet alleen de winnaars, maar alle 27 deelnemende teams werden geprezen voor hun innovatieve benaderingen, creativiteit en toewijding aan de SDG’s.

Samenwerken voor de toekomst

Het evenement bracht het hele ecosysteem van onderwijs, bedrijfsleven en overheid samen. Het was een unieke gelegenheid om niet alleen de impact te vieren, maar ook kritisch naar de toekomst te kijken en samen stappen te zetten richting een duurzamere wereld. Vertegenwoordigers uit diverse sectoren en media waren aanwezig om dit bijzondere moment vast te leggen en te delen. Soapbox kijkt terug op een geslaagde editie van de Nationale SDG Finale en is vastberaden om de samenwerking tussen studenten en organisaties verder te versterken en zich te blijven inzetten voor het bevorderen van duurzame oplossingen.

Over de SDG-Challenge

De SDG-Challenge van Soapbox mobiliseert studenten en organisaties om samen te werken aan de Sustainable Development Goals. Door deze samenwerking worden organisaties gestimuleerd om hun bedrijfsvoering te verduurzamen en worden studenten aangemoedigd om te kiezen voor duurzaamheid in hun carrière, welk vakgebied het ook mag worden.

Foto: Team Vitens