Donderdag 18 september jl. waren ruim 120 deelnemers te gast bij C&F Report tijdens het samen met Royal HaskoningDHV georganiseerde symposium ‘Trends in corporate reporting’ in Oud London in Zeist. Onder de goede leiding van de enthousiaste dagvoorzitter Miriam Notten van La Red werd het een inhoudelijk interessante middag, mede dankzij een expertpanel bestaande uit Arnoud Daan van Achmea, Marieke Hoffmann van Royal HaskoningDHV, Tom Muller van Theodoor Gilissen en Arno Pronk van Koninklijke BAM Groep.

Tijdens het symposium werd bekendgemaakt dat Royal HaskoningDHV en C&F Report gaan samenwerken bij het verlenen van diensten aan ondernemingen en non-profitorganisaties voor het maken van MVO-jaarverslagen. Met deze samenwerking bieden we klanten full-service MVO-dienstverlening aan, bestaande uit zowel strategische-inhoudelijke advisering door Royal HaskoningDHV als strategische-conceptuele en designadvisering en realisatie door C&F Report.

Een eerste evaluatie van het symposium aan de hand van de formulieren die door 50% van de aanwezigen is ingevuld (waarvoor dank!) blijkt dat 28% het symposium als zeer goed beoordeelt, 70% als goed en 2% als goed tot matig. Dat is een mooie score.

Ter illustratie enkele reacties van symposiumdeelnemers:

  • ‘Erg leuke presentaties, mooie interactie door stellingen.’
  • ‘Het jaarverslag is een feestje.’
  • ‘Het symposium geeft me veel inspiratie: een prettig start van het jaarverslagenseizoen.’
  • ‘Het was een inspirerende middag met prachtige voorbeelden van innovatieve vormen van jaarverslagen.’
  • ‘Het jaarverslag is een veredelde reclameboodschap. Benut het moment.’
  • ‘Een bommetje van inspiratie onder de plezierig ontwapenende begeleiding van Miriam Notten.’
  • ‘Je komt zoals altijd met minstens één goed idee naar buiten om je verslaglegging te verbeteren.’
  • ‘In krap drie uur tijd een schat aan inspirerende tips voorbij zien komen.’
  • ‘Een interactieve sessie met inspirerende sprekers!’

GRI-4 (binnenkort verplicht) stelt andere eisen

Rob van Tilburg, leading professional en manager van de Adviesgroep Duurzaam ondernemen bij Royal HaskoningDHV, ging in op vormen van reporting van AEX-genoteerde bedrijven: integrated, gecombineerd of separaat en hoe hierover verantwoording wordt afgelegd (GRI-assurance). Hierna ging hij in op het verlies van vrijblijvendheid in MVO-reporting door extra richtlijnen en verplichtingen. Zo ‘schokte’ hij de zaal met de mededeling dat GRI-3 over twee jaar niet meer mag worden toegepast. Binnen GRI-4 gaf hij aan dat materialiteitskeuzes en het belang van MVO in de keten belangrijk zijn. Dit uit zich onder meer in het centraal stellen van waardecreatie en de impact hiervan op stakeholders. Andere trends zijn het inzichtelijk maken van centraal-maatschappelijke kosten en baten, het gebruik van grafische weergaven (visualisatie, zie ook de presentatie van Pieter) en multimedia en channel reporting. Tot slot constateert hij een belangrijke trendbreuk in de toonzetting die meer gericht is op dialoog.

 

Bekijk de presentatie van Rob van Tilburg.

 

Lees hier een verslag van de overige sprekers en download de overige presentaties!