Doordat de vaste lasten aanzienlijk gestegen zijn, met name gas en elektriciteit, vinden steeds meer werkgevers het belangrijk dat een medewerker duurzaam en comfortabel woont, met betaalbare woonlasten. Om te helpen bij het terugdringen van gas- en stroomverbruik hebben werkgevers verschillende mogelijkheden die ze medewerkers kunnen aanbieden.

Hybride Warmtepomp Plan

Het Hybride Warmtepomp Plan is bedacht om een medewerker thuis tot 70% te laten besparen op gas, kosten en CO2. Via jou als werkgever krijgt jouw medewerker tot wel 55% voordeel op de aanschaf en installatie van een hybride warmtepomp.

Dit werkt net zoals een Fietsplan of PC prive project. Jouw medewerkers kunnen hiervoor o.a. vrije dagen, brutoloon, vakantiegeld, IKB budget, PLB uren en een eindejaarbonus inzetten.

Het Hybride Warmtepomp Plan is zowel binnen als buiten de WKR mogelijk. Daarbij is het altijd kostenneutraal voor de werkgever.

Welke trends zien loonspecialisten en accountants in de huidige arbeidsmarkt en hoe kun je daarop inspelen? In dit interview met Gerard Gelling, adviseur loonheffingen bij Moore MKW, bespreken we de hot-topics en de makkelijkste manier om werknemers geld te laten besparen via hun werkgever.

Wat zijn de trends?

Gerard ziet een aantal hele duidelijke trends in deze krappe arbeidsmarkt, waarbij het belangrijk is om je werknemers te blijven binden en boeien. Op zijn afdeling is dit een veelvoorkomende vraag van klanten: Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers goed blijft belonen?

Keuzes bieden

Het is erg belangrijk om te blijven luisteren naar je medewerkers. De vraag waarop je medewerkers dan het beste kunt belonen, hangt dus vast aan het aanbieden van verschillende keuzes. Door de medewerker zelf te kunnen laten kiezen tussen verschillende vormen van beloning, kun je hen goed tegemoet komen in hun behoeftes. Dit kan door het aanbieden van verschillende secundaire arbeidsvoorwaarden.

Inflatie

Een andere trend is de inflatie die maar blijft toenemen. Het is geen verassing dat dit een groot gevolg heeft voor de persoonlijke situatie van medewerkers. Gerard zegt hierover: ‘’Werkgevers willen graag, buiten de normale loonontwikkeling om, de medewerkers tegemoet komen in de gestegen kosten voor levensonderhoud.’’ Met de gasprijzen die daarnaast ook blijven toenemen, is dit voor veel werkgevers een geschikt moment om te kijken naar de mogelijkheden om hun medewerkers hierin te ondersteunen.

Duurzaamheid

De derde trend is duurzaamheid. Werkgevers willen graag hun klimaatdoelstellingen behalen en de C02-uitstoot verminderen. Gerard: ‘’Organisaties willen zoveel mogelijk hun footprint op de aarde verkleinen en dat is logisch, maar hoe mooi is het als je dit ook voor je medewerkers kan doen? Zo maak je als bedrijf veel meer impact. Al deze trends komen heel mooi samen in Het Nationale Hybride Warmtepomp Plan.’’

De Regeling: simpel en makkelijk?

Als we kijken naar de drie belangrijke trends op de arbeidsmarkt, kunnen we zien dat er een sterke behoefte ligt aan een manier om medewerkers thuis te helpen besparen op kosten thuis. Door het aanbieden van verschillende duurzame producten via de werkgever, kunnen medewerkers daardoor ook nog hun eigen C02 uitstoot verminderen. Via Het Hybride Warmtepomp Plan kunnen medewerkers via de werkgever hun pomp aanschaffen met tot wel 55% voordeel. Door de besparing op gaskosten thuis, houden ze daardoor €750 tot €2.000 over, elk jaar weer!

Het HWP Plan lijkt op een cafetaria regeling, alleen is het buiten de vrije ruimte van de WKR alsnog kostenneutraal en heeft de medewerker een groot voordeel. Dat is een nieuwe ontwikkeling. Gerard vertelt: ‘’Het kan en het is eigenlijk heel simpel. Je hebt te maken met twee rechtshandelingen en die hebben allebei een fiscaal gevolg:

  1. Je levert een stukje salaris in. Het gevolg is dat je minder belasting betaalt en daardoor heeft de werkgever een besparing op zijn werkgeverslasten.
  2. Je krijgt een vergoeding, welke loopt via de WKR. Het gevolg is dat de vrije ruimte wordt overschreden en de werkgever een stukje eindheffing verschuldigd is, maar deze wordt (deels) gecompenseerd door het deel van de beloning dat waar de werknemer vanaf ziet.‘’

Voorwaarden

Gerard benoemd dat het per organisatie belangrijk is om de situatie op te nemen. Zo zijn er verschillende randvoorwaarden die moeten worden nagekeken, bij het uitruilen van brutoloon: ‘’Wat zegt de CAO, zijn er nog voldoende minimum vakantiedagen, betaal je nog het minimumloon en wat gebeurt er met het recht op uitkering van de werknemer in geval van arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.‘’ Naast brutoloon kunnen ook vakantiedagen worden uitgeruild. Deze zijn erg aantrekkelijk om in te zetten, aangezien bovenstaande randvoorwaarden daarop niet van toepassing zijn. Zo heeft de medewerker een groot voordeel op de aanschaf en installatie van duurzame producten thuis.