Ketchup maken van tomatenoverschot uit Kenia, een platform waar bedrijven hun overtollige materialen B2B uit kunnen wisselen en een reisplanner voor groen reizen. Het is een kleine greep uit de genomineerden voor Duurzame Dinsdag 2019. Duurzame Dinsdag verzamelt al 21 jaar inspirerende en innovatieve ideeën uit de samenleving. Traditiegetrouw worden alle initiatieven op de eerste dinsdag van september in een koffer aangeboden aan het kabinet. In totaal zijn er 18 genomineerden in 6 categorieën, de uiteindelijke winnaars krijgen een geldbedrag van 1000 euro. Daarnaast hebben alle genomineerden sowieso al een prijs te pakken: ze mogen 3 september deelnemen aan het netwerkontbijt met meerdere Tweede Kamerleden.

Ruim 500 aanmeldingen

Dit jaar waren er maar liefst 522 aanmeldingen! Een stuk meer dan voorgaande jaren en de jury had dan ook geen gemakkelijke taak. Juryvoorzitter Maurits Groen: “Net als vorige jaren was de kwaliteit van veel inzendingen opvallend hoog, uiteenlopend van doordachte duurzame ideeën tot en met veelbelovende start-ups die echt een flinke bijdrage kunnen leveren aan de verduurzaming van energie, voeding, wonen, reizen”.

De prijsuitreiking is dit jaar op 3 september. Vorig jaar wonnen onder andere een eeuwig uitwisbaar notitieblok, een sieradenlijn van gerecyclede elektronica en een bedrijf dat rietjes maakt van rogge in plaats van plastic.

De genomineerden

Dit jaar zijn dit de kanshebbers in de verschillende categorieën:

De Lidl Voedselprijs: Ptthee, Giant Leaps en The Ketchup Project.

De ING Circulair ondernemenprijs:  UnPlastic, Excess Materials Exchange en Leadax – het nieuwe lood.

De Greenchoice Energieprijs: Encontechs’ restwarmte-naar-mechanische-energie-omzetter, Speedcomfort de slimme radiator-ventilator en PCM-in-ieder-gebouw-en-woning van Orange Climate.

De Asito Sociale-innovatieprijs: JobSurfing, Inclusief bankieren met de GIVO app en The Treehouse Maastricht.

De VHG Groenprijs: Green City Watch, Guerrilla Gardeners en Het Groene Loket.

Behalve de themaprijzen, reikt de jury ook nog een overkoepelende prijs uit. Hiermee wordt een van de ingediende initiatieven extra in het zonnetje gezet tijdens het evenement. Voor deze prijs zijn genomineerd: Krown producten met landbouwafval en schimmels, Green Tickets en Vispassage met watermeetpunt Smart Vislift.

Tijdens Duurzame Dinsdag op 3 september 2019 in de Oude Zaal (de voormalige vergaderkamer van de Tweede Kamer) aan het Binnenhof worden de winnaars bekendgemaakt.

Foto: Cindy van Rees