Met de prijs wil ICT~Milieu stimuleren dat door slimme inzet van ICT, zowel ICT-bedrijven als ICT-gebruikers bijdragen aan de terugdringing van de CO2-uitstoot. De inzendingen werden beoordeeld op innovatiekracht, visie, concrete toepasbaarheid en zero waste-bijdrage.

Genomineerden

De jury, onder voorzitterschap van Martin Trampe (voorzitter van de Stichting ICT Milieu), koos uit bijna 20 inzendingen drie
genomineerden:

Dacom: Agri Yield Management systeem voor winstgevende en duurzame akkerbouw Door sensortechnologie en internet te combineren, kunnen telers gedurende het groeiseizoen hun teelt continu volgen en bijsturen.
Dacom beschikt over een netwerk van weerstations over de hele wereld, die met sensoren ieder uur het actuele weer registreren. Daarnaast wordt het systeem gevoed met een 10-daagse weersvoorspelling. Via een geïntegreerd registratiepakket voert de teler zelf gewasgegevens in.
Het resultaat voor de teler is een maximaal haalbare opbrengst met een economisch en verantwoord gebruik van hulpstoffen zoals bestrijdingsmiddelen en meststoffen. In 2008 is een module voor optimale irrigatie ontwikkeld. Pilotprojecten in Egypte en Saudi-Arabië hebben besparingen van water tot 50 procent laten zien zonder opbrengstverlies. In Nederland zijn in de praktijk in verschillende gewassen opbrengstverhogingen van 4 tot 31 procent gerealiseerd.

Fujitsu Technology Solutions: 0-Watt PC
De 0-Watt PC verbruikt in uitgeschakelde en in slaapmodus geen stroom, maar kan zelfs dan worden beheerd. Dit elimineert energie- en geldverspilling. Andere milieuvriendelijke kenmerken zijn een zeer efficiënte voeding, halogeenvrije moederborden, een geschakelde monitoruitgang, de nieuwe energiezuinige chips en processors en het gebruik van milieubewuste materialen in het volledige productieproces.
De 0-Watt PC is vanaf zomer 2009 beschikbaar en het verlengstuk van de 0-Watt Monitor die vorig jaar werd gelanceerd.

IBM: Smarter Buildings: substantiele energiebesparing en slim onderhoud Om gebouwen groener te maken, moet je ze intelligenter maken. ICT is daarbij essentieel. IBMÃ??s platform geeft inzicht in manieren waarop energieverbruik in gebouwen is te optimaliseren. Hiervoor worden sensoren geplaatst op items als airconditioning, warmtegordijnen, koelsystemen en andere energieverbruikers, en worden meetwaarden verzameld. Data wordt omgezet in bruikbare rapportages en het is mogelijk apparatuur geautomatiseerd langzamer te laten draaien of uit te schakelen. Via de geintegreerde Asset Management oplossing wordt er ook efficiënter onderhoud mogelijk en kan de levensduur van apparatuur stijgen. Substantiele kostenreductie en milieuvoordeel gaan hierbij hand in hand.
Het platform is zeer geschikt voor diverse gebouwen, waaronder kantoorpanden en winkelcentra. De eerste pilot in een Albert Heijn supermarkt is inmiddels een feit.

Nationale ICT Awards

De ICT~Milieu Award maakt deel uit van de Nationale ICT Awards die op
27 mei 2009 worden uitgereikt in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Kijk voor meer informatie op de website van de Nationale ICT Awards.