Geld stuurt de wereld – jij bepaalt de koers

Na een jaar ondergedoken te zijn in de financiële wereld, presenteerde Anne-Marie Rakhorst donderdag 26 november haar nieuwste boek ‘Geld stuurt de wereld – jij bepaalt de koers’. Afgaande op de reacties van het publiek, was de middag in NEMO een mooie ontknoping van haar zoektocht naar duurzaam kapitaal. ‘Dit boek komt op een belangrijk moment. Financiële innovatie is nodig om Nederland fundamenteel te veranderen’, stelde Mariëtte Hamer (voorzitter SER), toen zij het eerste exemplaar in ontvangst nam.

Wat vind je belangrijker? De zekerheid dat je toekomstgeld veilig belegd is of dat je toekomst veilig is doordat jouw geld bijdraagt aan een betere wereld? Maar weinigen twijfelen aan het antwoord. Want wat is je spaargeld of pensioen waard als de aarde straks onleefbaar is en niemand zeker weet of er nog wel perspectief is voor de generaties na ons?

Het mooie is dat wij met ons geld veel meer invloed kunnen uitoefenen dan vaak gedacht wordt. Direct en indirect zijn we namelijk allemaal grootaandeelhouders; onze pensioenfondsen en verzekeraars beheren namens ons 1300 miljard en bij banken en vermogensbeheerders hebben we nog eens 700 miljard uitstaan.

We hebben dus heel veel geld dat we kunnen inzetten om de toekomst beter te maken. Maar dan moeten we ons bewust zijn van onze macht en onze stem laten horen. Als burger, als consument, als klant van een bank, als investeerder, als vermogensbeheerder of als belegger.

Dit boek laat zien hoe binnen de financiële wereld gedacht wordt over duurzaam beleggen en welke stappen daarin worden gezet. Het legt uit hoe je zelf een actieve belegger kunt worden. En hoe je een duurzame portefeuille winstgevend maakt en houdt.

De geïnterviewden
De interviews met de volgende mensen vormen de basis van het boek: Hubert Aarts (Impax Asset Management Group), David M. Blitzer (S&P Dow Jones Indices), Peter Blom (Triodos bank), Philip Desfossés (ERAFP), Frank Elderson (DNB), Carel van Eykelenburg (Bank Nederlandse Gemeenten), Ewoud Goudswaard (ASN Bank), Marco Groot (8daw), Adrian de Groot Ruiz (Trueprice), Giuseppe van der Helm (VBDO), Henk Jagersma (Syntrus Achmea), Marleen Janssen Groesbeek (Avans Hogeschool), Michael Jantzi (Sustainalytics), Marcel Jeucken (PGGM), Kees Koedijk (TIAS en Universiteit van Tilburg), Burton Malkiel (Princeton), Leen Meijaard (Blackrock), Herman Mulder (Trueprice), Valentijn van Nieuwenhuijzen (NNIP), Marjan Sax (Mama Cash), Edith Siermann (Robeco), Marc van Weede (Aegon), Nout Wellink (Bank of China), Herman Wijffels (Universiteit Utrecht).

Boekpresentatie
Het boek werd op 26 november gepresenteerd in Wetenschapsmuseum Nemo. Anne-Marie reikte het eerste exemplaar uit aan Mariëtte Hamer, voorzitter van de SER. De dag stond onder leiding van dagvoorzitter Mark Beumer, programmamanager van Het Groene Brein. Koplopers als Hubert Aarts (Impax Asset Management), Rob van Hattum (VPRO & NEMO) en Frank Elderson (DNB) schetsten een kansrijk toekomstbeeld. En ook Anne-Marie zelf deelde de inzichten die ze opdeed tijdens het schrijfproces.

Bestel het boek online:

Prijs: € 22,50

managementboek

bolcombestel

 

 

 

 

Share Button