FromAtoB ontwierp de AtoB seat, een conceptstoel voor het openbaar vervoer, als onderdeel van een interne studie naar duurzaam OV. Het ontwerp is bekroond als één van de winnaars van de C2C Product Design Challenge.

Cradle to Cradle

In samenwerking met Autodesk zette het Cradle to Cradle institute uit San Fransisco (VS) een ontwerpwedstrijd uit voor het ontwerpen van een C2C product door studenten en professionals. Deelnemers uit de hele wereld worden zo aangemoedigd om te werken volgens het C2C concept: ontwerpen voor een betere toekomst. “Ontwerp en onderneem goed in plaats van minder slecht.” FromAtoB is reeds langer met dit thema bezig en nam de uitdaging graag aan. De AtoB seat werd door de jury uitgeroepen als ‘Best use of Aluminium’. Een belangrijk aspect binnen C2C, omdat aluminium erg goed gerecycled kan worden en dit nog onvoldoende benut wordt.

AtoB Seat

De concept treinstoel is opgebouwd uit veel minder onderdelen dan nu gebruikelijk, met een zitschaal van bamboe-multiplex, kussens met bekledingsstof van recycled PET en een onderstel van recycled aluminium. Door de speciale fasteners kan de stoel snel worden ge(de)monteerd. Onderdelen kunnen worden hergebruikt, vervangen of gerecycled.

Duurzaam OV

FromAtoB Public Design maakte in 2015 tijd vrij voor een studie naar duurzaam openbaar vervoer met de nadruk op de trein, vanuit het idee dat openbaar vervoer weliswaar een duurzame manier van transport is, maar in veel opzichten nog duurzamer gemaakt kan worden. Als resultaat van de studie zijn enkele concepten ontwikkeld voor stoptreinen en intercities voor de toekomst. Uit de studie ontstond ook het ontwerp voor de treinstoel voor de Cradle to Cradle Challenge. In 2014 deed FromAtoB een vergelijkbare studie met de nadruk op busvervoer.

Ontwerpbureau FromAtoB Public Design

FromAtoB Public Design ontwerpt van concept tot uitwerking en productievoorbereiding. Complexe projecten worden door het ontwerp zichtbaar en tastbaar. Design als verbindende factor helpt om een visie werkelijkheid te laten worden. FromAtoB is de ontwerper van de productformule van R-net, het hoogwaardige OV-netwerk in de randstad. Naast het R-net project realiseerde FromAtoB verschillende projecten in de openbare ruimte en voor het openbaar vervoer voor gemeenten en vervoerders.