Voor de ingang van het hoofdkantoor in Meppel hadden de actievoerders ‘een enorme hoop houtsnippers, zaagsel en afgekapte boomstammetjes’ gedeponeerd, zegt een woordvoerder van Natuur en Milieu. Ook bootsten de actievoerders het geluid van een kettingzaag na en lieten ze geluiden uit het tropisch regenwoud horen. ‘Zo symboliseren we waar Friesland Foods verantwoordelijk voor is’, zegt de woordvoerder. ‘De reacties zijn over het algemeen vrij positief.’

Volgens de organisatie is Nederland na China wereldwijd de grootste afnemer van niet-duurzame soja en wordt 93 procent daarvan verwerkt in veevoer. Het moment van actievoeren is bewust gekozen, ‘omdat het nu de tijd is om de contracten voor volgend jaar af te sluiten.’ De actie begon om 07.00 uur en werd tegen 10.00 uur beëindigd.

Volgens de woordvoerder is met de directie van zuivelcoöperatie Campina, die binnenkort met Friesland Foods fuseert, enkele jaren geleden al afgesproken dat het bedrijf duurzame soja zou gaan gebruiken. Natuur en Milieu verstaat daaronder soja waarvoor geen tropisch regenwoud wordt gekapt en die niet genetisch is veranderd. Verder moet controle plaatsvinden en moeten er goede arbeidsomstandigheden zijn, zegt de stichting.