In september dit jaar publiceert FSC Nederland in samenwerking met DuurzaamGebouwd de tweede editie van de Forest 50-ranking. In deze ranking worden de 50 grootste bouwbedrijven (gebaseerd op de Cobouw 50) niet gerankt op de financiële cijfers, maar op de toepassing van duurzaam hout en de communicatie hierover.

Vanuit FSC Nederland willen we met de ranking een impuls geven aan meer transparantie over het gebruik van duurzaam hout. Dit is nog steeds hard nodig, zeker ook in Nederland: nog maar 40% van ons tropisch hout komt uit duurzaam beheerde FSC-bossen.

Goede ontwikkelingen
Hoewel we er zeker nog niet zijn met z’n allen, zien wij ten opzichte van vorig jaar zeker een groei in bedrijven die ervoor kiezen om enkel nog duurzaam hout te gebruiken. Een aantal grote bedrijven heeft zich aangesloten bij de groeiende groep van nu 26 bedrijven die dit gezamenlijk in het Bouw en Hout Convenant uitvoeren. De aangesloten bouwbedrijven kwamen in 2014 tot een duurzame houtinkoop van 92 procent.

In de ranking kunnen de 50 grootste bouwbedrijven in zeven categorieën punten verdienen. Deze categorieën zijn:

Is het bedrijf FSC-gecertificeerd?

Is het bedrijf PEFC-gecertificeerd?

Is het bedrijf deelnemer aan het Bouw en Hout Convenant?
Een groep grote bouw – en houtbedrijven die zich heeft gecommitteerd enkel nog duurzaam hout in te willen kopen. Klik hier voor meer informatie.

Meet het bedrijf haar percentage ingekocht duurzaam hout? En communiceert ze hier ook over?

Communiceert het bedrijf over duurzaam hout in haar jaarverslag, op haar website en/of social media-kanalen?
Niet alleen het verduurzamen van de houtinkoop is belangrijk. Goed communiceren over best practices is belangrijk om andere partijen te stimuleren dezelfde stappen te gaan zetten.

Is het bedrijf partner van FSC Nederland?
Met het partnerschap steunen bedrijven duurzaam bosbeheer wereldwijd. Samenwerken met FSC Nederland betekent het gebruik van duurzaam hout in Nederland vergroten, én communiceren over het belang hiervan.

Heeft het bedrijf in 2015 (een) gebouw(en) gerealiseerd met een aanzienlijk gedeelte (>50 procent) duurzaam hout?
Wat is het percentage FSC en/of PEFC-hout van het totale houtgebruik?

In de 2015-editie van Forest 50 eindigden Heijmans en VolkerWessels op een gedeelde eerste plek. In september vindt u hier de uitgebreide uitslag.