“FMO gelooft stellig dat toegang tot energie essentieel is voor het verbeteren van leefstandaarden. We richten ons op het vergroten van het aantal mensen dat toegang heeft tot energie uit duurzame bronnen, energie die wordt geleverd door lokale private ondernemingen”, aldus Huub Cornelissen, Director Energy and Housing bij FMO. “E+Co heeft een bewezen staat van dienst in ontwikkeling van schone energie langs de gehele keten en wij zijn er zeker van dat ze een sterke partner zullen zijn voor onze inspanningen om toegang tot energie in ontwikkelingslanden te vergroten. Deze partnerschap met E+Co biedt FMO toegang tot de markt van duurzame energieoplossingen voor kleine en middelgrote bedrijven. We verwachten dat 60% van deze financiering geïnvesteerd zal worden in Sub-Sahara markten.”

E+Co, dat kan bouwen op meer dan 15 jaar ervaring in moderne schone energie investeringen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika, zal FMO’s financiering investeren door middel van zijn marktgerichte business model. E+Co werkt met lokale ondernemers en biedt ondersteuning en investeringskapitaal voor het starten en groeien van ondernemingen die energiediensten leveren. Hun klanten zijn huishoudens, bedrijven en gemeenschappen in de moeilijkste markten van de wereld, vaak op het dunbevolkte platteland. E+Co’s huidige investeringsportefeuille bevat meer dan 150 actieve energiebedrijven variërend van kleine waterkrachtontwikkelaars in Nepal en producenten van efficiënte kooktoestellen in Ghana tot verkopers van zonne-energiesystemen in Nicaragua. Gezamenlijk bieden E+Co’s investeringen toegang tot schone energie aan meer dan 5,6 miljoen mensen wereldwijd.

Naast investeringskapitaal biedt E+Co ook individuele ondersteuning aan haar klanten. Deze kan bijvoorbeeld bestaan uit een eenvoudig marktonderzoek, en hulp bij het maken van financiële modellen en uitbreidingsplannen. Het doel is om hiermee zowel de vaardigheden van de lokale ondernemer te vergroten als om de risico’s te ondervangen die gepaard gaan met investeringen in energie in kleine en groeiende bedrijven.

“E+Co’s voornaamste uitgangspunt is dat er een vraag is naar betrouwbare, schone en betaalbare energie in ontwikkelingslanden en dat in deze vraag kan worden voorzien door lokale ondernemers”, zegt Paul van Aalst, directeur E+Co Europa. “De investeringsfaciliteit van FMO stelt E+Co in staat om veelgevraagde financiering en steun te bieden aan lokale ondernemers in energie. We voorzien een lange en succesvolle samenwerking in het brengen van schone energie naar de 1,6 miljard mensen die nog geen lamp hebben gezien of hebben gekookt zonder houtvuur. En ondertussen reduceren we de gevolgen van klimaatverandering en bevorderen we economische groei in ontwikkelingslanden.”