Fairphone kondigt met trots de lancering aan van het nieuwste toestel, de Fairphone 5. Het nieuwe toestel verbetert de impact, levensduur, het ontwerp en de duurzaamheid met een garantie van vijf jaar en meer eerlijke en gerecyclede materialen in het toestel. Gelanceerd met de tagline ‘Designed for you. Made fair’ loopt de Nederlandse smartphonefabrikant opnieuw voorop in de industrie voor duurzamere elektronica. Fairphone richt zich niet alleen op de milieu-impact van zijn producten, maar ook op de sociale impact van de productieketen van elektronica door eerlijk te zijn voor alle mensen die telefoons maken, van mijnwerkers tot fabrieksarbeiders.

Modulair ontwerp en jarenlange ondersteuning

De telefoon is dunner en lichter dan de voorgaande modellen en kent een modulaire opbouw. Fairphone vergroot hiermee de repareerbaarheid door 10 onderdelen aan te bieden die je slechts met een schroevendraaiertje kunt vervangen. Zowel de brede als de ultrabrede camera’s zijn vervangbaar als afzonderlijke modules, net als de SIM- en SD-poorten. Dit wordt ondersteund met een garantie van vijf jaar.

Op het gebied van software ondersteuning garandeert Fairphone minstens vijf upgrades van het besturingssysteem na Android 13, zodat de Fairphone 5 soepel en veilig kan blijven werken tot minstens 2031. De chipset is ontworpen voor industriële hardware of apparaten met een langere levensduur en helpt Fairphone bij het bieden van langer dan gebruikelijke softwareondersteuning tot 2028. Hierna belooft Fairphone de ondersteuning te verlengen tot 2031 en mikt op 2033, zodat gebruikers in totaal acht tot tien jaar softwareondersteuning krijgen. Hiermee wordt de levensduur van de smartphone vergroot en de CO2-voetafdruk verlaagd.

Klimaatbewuste keuze

Met de Fairphone 5 biedt het bedrijf een klimaatbewuste keuze in de markt. Dit betekent dat het toestel is ontworpen en ondersteund om lang mee te gaan en uitstoot te voorkomen. De CO2-voetafdruk van de Fairphone 5 wordt verminderd door het gebruik van gerecyclede materialen bij de productie en door het gebruik van hernieuwbare energie tijdens de eindassemblage. Fairphone investeert ook actief in CO2-reductieprojecten die de CO2-uitstoot verlagen en tegelijkertijd bijdragen aan de omliggende gemeenschappen met zijn partner Gold Standard. Deze investering komt overeen met de resterende hoeveelheid koolstofuitstoot die wordt veroorzaakt door de levenscyclus van de Fairphone 5 (productie, verzending, gebruik en afvalbeheer).

Eerlijke materialen

De batterij van de Fairphone 5 is op dit moment de meest eerlijke smartphonebatterij op de markt, gebaseerd op beschikbare gegevens uit de branche. Ook heeft het bedrijf met de Fairphone 5 aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van eerlijke materialen: Meer dan 70% van de 14 focusmaterialen die in het toestel worden gebruikt, zijn ofwel afkomstig van gerecyclede of eerlijke grondstoffen of ondersteunen verantwoorde productie met unieke impactprojecten van Fairphone en partners. Dit omvat eerlijk wolfraam, eerlijk lithium (IRMA-geauditeerd) en bevat gerecyclede materialen zoals aluminium van leveranciers die zijn gecontroleerd volgens het Aluminium Stewardship Initiative (ASI), tin, zeldzame aardelementen, nikkel, zink, koper, magnesium, indium en kunststoffen.

Monique Lempers, Chief Impact Officer bij Fairphone licht toe: “Met Fairphone 5 blijven we de industrie vooruitduwen als het gaat om duurzaamheid, en dat allemaal terwijl we een premium smartphone-ervaring bieden. De Fairphone 5 is beter dan ooit en genereert nog meer impact. De industrie loopt achter met haar reactie op de grote milieu- en sociale uitdagingen die aan de horizon opdoemen. Het wordt tijd dat de inspanningen worden opgeschroefd en de verantwoordelijkheid wordt genomen om echte impact te maken. Alleen dan kunnen we een betekenisvolle verandering teweegbrengen in de elektronica-industrie”.

Beschikbaarheid van Fairphone 5

De Fairphone 5 is in drie varianten verkrijgbaar vanaf 30 augustus via de website van Fairphone en geselecteerde partners, voor een adviesprijs van €699*.