Onlangs verwelkomde EMMA haar nieuwe duurzaamheidsmanager Fabian Groven. “EMMA is voor mij hét voorbeeld van duurzaam ondernemen in de regio. En er zijn volop kansen om dit verder te brengen. Daarvoor is het belangrijk dat iedereen – klanten en collega’s – duurzaamheid zien als een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid.” 

Emissiereductie, circulariteit en een ‘Sustainable Inspiration Centre’ noemt Fabian als drie voorbeeldprojecten voor komend jaar. “Onze ecologische impact kan nog kleiner door de emissies te verlagen. Ook wil ik samen met productontwikkeling ons materiaalgebruik onder de loep nemen. Dat kan vast minder of aangepast worden, zodat onze schoenen volledig circulair worden”, zegt Fabian. “Daarvoor moeten we zorgen dat iedereen in de organisatie eigenaar van duurzaamheid wordt. Het helpt als we vertellen wat we doen en waarom. Intern én extern. Met de energie en dynamiek binnen EMMA lukt dat zeker!”

Van bedrijfsrisico naar bedrijfsvoering

Voor EMMA was Fabian 14,5 jaar verbonden aan Arion, specialist in medische hulpmiddelen. “Zo’n acht jaar geleden kaartte ik daar het thema duurzaamheid aan. Puur vanuit een bedrijfskundig perspectief. Ik zag een risico voor de organisatie!”, lacht Fabian. Het bleek de start van een duurzaamheidsreis. Fabian verankerde duurzaamheid stevig in de bedrijfsstrategie van zijn vroegere werkgever.

Practice what your preach

Ook persoonlijk werd Fabian steeds enthousiaster. Naast zijn werk promoveerde hij aan Maastricht University op de effectiviteit van wassen zonder water in de zorg. Ook in zijn gezin heeft duurzaamheid een substantiële rol: “We gebruiken volop zeepbars, rijden elektrisch, vermijden vliegen en minderen met vlees. En ik draag leasejeans”, knipoogt Fabian.

Overbodig

Op de vraag waar Fabian over vijf tot tien jaar bij EMMA staat, is hij duidelijk: “Zodra duurzaamheid tot in de kleinste haarvaatjes van de organisatie is verankerd, is mijn missie geslaagd. Dan ben ik niet meer nodig!”