EVBox Group, leverancier van laadoplossingen voor elektrische voertuigen, en Covestro, wereldwijde marktleider in polymeren, zijn een pilot begonnen om duurzamer materiaal voor de productie van laadstations te gebruiken. De innovatieve oplossingen van Covestro helpen EVBox in het behalen van zijn ecologische doelstellingen bovenop de wettelijke vereisten.

EVBox en Covestro werken al 10 jaar samen voor de productie van laadstations. Deze samenwerking is, in lijn met de stijgende vraag naar elektrische auto’s, de afgelopen jaren sterk gegroeid. Covestro is een betrouwbare partner die zowel de materialen biedt als de ondersteuning bij het testen hiervan.

In de eerste stadia van de productie van hoogwaardig polycarbonaat wordt ISCC Plus-gecertificeerde (International Sustainability and Carbon Certification) koolwaterstof uit hernieuwbare bronnen gebruikt. Dankzij dit proces kan Covestro de grondstof (een materiaal dat rechtstreeks als brandstof kan worden gebruikt) putten uit hernieuwbare alternatieven in plaats van uitsluitend uit fossiele bronnen.

EVBox gaat deze duurzamere kunststof gebruiken bij de productie van hun laadstations. Voorlopig worden er tests uitgevoerd met duurzamer polycarbonaat, Makrolon® RE, om te bepalen in hoeverre dit materiaal gebruikt kan worden in het productieproces. Dit nieuwe polycarbonaat zou de oplossing kunnen zijn voor de duurzamere productie van laadstations.

Duurzame missie, duurzame producten

Kunststoffen zijn nog steeds een vorm van fossiele grondstoffen en moeten voldoen aan strenge voorschriften wanneer ze worden gebruikt bij de productie van laadstations. Het gebruik van nieuwe, duurzamere materialen is een vereiste om te voldoen aan UL-certificeringen.

Door het nieuwe productieproces van Covestro, dat fossiele grondstoffen vervangt door hernieuwbare, ISCC Plus-gecertificeerde grondstoffen (zoals residuele vetten en plantaardige oliën), kan EVBox zijn laadstations produceren met een kleinere impact op het milieu.

De kunststoffen die gebruikt worden voor bepaalde onderdelen van de laadstations zullen voor ten minste 50 procent bestaan uit kunststof op basis van Makrolon.

“Ik ben blij dat we een stap verder kunnen gaan op het vlak van duurzaamheid en we ons nog meer richting het doel van EVBox Group bewegen, dat gericht is op het aanbieden van laadoplossingen ten gunste van onze planeet. We kunnen de laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen nu verder uitbouwen op basis van kunststoffen die grotendeels bestaan uit hernieuwbare grondstoffen en de CO2-voetafdruk van onze producten verkleinen.” – Wijnand Diemer, Senior Director Product Management bij EVBox Group

“Als ik terugkijk op de afgelopen 10 jaar, ben ik zeer tevreden over de groei van de samenwerking tussen Covestro en EVBox Group. Vanaf het eerste EVBox-laadstation tot enkele andere grote projecten, die bijdragen aan een duurzamere toekomst, heeft Covestro bewezen een betrouwbare partner te zijn. We kijken ernaar uit om de volgende generatie laadoplossingen van EVBox Group te voorzien van hernieuwbare materialen.” – Dr. Niklas Meine, Marketing Electrical & Electronics EMEA bij Covestro