Uit onderzoek van Praxis komt naar voren dat meer dan de helft van de Nederlanders maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) belangrijk vindt. In datzelfde onderzoek geeft ruim 50% aan het belangrijk te vinden dat een bouwmarkt zich bezighoudt met MVO. Echter blijkt ook dat herkenbaarheid van producten een belangrijke reden is waarom consumenten die duurzaamheid belangrijk vinden (nog) niet altijd kiezen voor de duurzamere keuze. Om deze drempel te verlagen zijn de duurzamere producten van Praxis onder andere te herkennen aan het EU Ecolabel op de verpakking.

Betrouwbaar, transparant en gecontroleerd

Het EU Ecolabel is het officiële Europese milieukeurmerk voor non-food producten en diensten en stelt eisen aan de gehele levenscyclus van het product. Dit begint bij de grondstoffen en gaat verder met de productie en verpakking, distributie, gebruik en ten slotte de fase van het einde van de levensduur, d.w.z. wanneer het product wordt weggegooid of gerecycled. Het EU Ecolabel geeft aan dat het product een verminderd negatief effect heeft op het milieu, de volksgezondheid, het klimaat en de natuurlijke hulpbronnen. Om het keurmerk te ontvangen, moeten producten aan een uitgebreide lijst van criteria voldoen, waaronder de beperking van het gebruik van gevaarlijke stoffen en de bevordering van recycling. De criteria zijn zo gedefinieerd dat 10-20% van de meest milieuverantwoorde producten op de markt kunnen voldoen aan deze criteria. Het biedt dus een betrouwbare indicatie voor klanten die op zoek zijn naar duurzamere producten.

Maarten Ramp, Director Quality, Product Compliance & Environmental Social Governance bij Maxeda: “Het verkopen van producten met het EU Ecolabel past goed bij onze duurzaamheidsambities. We willen onze klanten namelijk niet alleen voorzien van hoogwaardige en duurzame producten, maar hen ook helpen bij het maken van bewuste keuzes en de barrières hierbij wegnemen. Naast de samenwerking met EU Ecolabel zoeken we voortdurend nieuwe manieren om onze impact op het milieu te verminderen en klanten te ondersteunen bij hun inspanningen om duurzamer te leven.”

Lotte van den Bosch, Junior Projectleider EU Ecolabel: “Het EU Ecolabel is gebaseerd is op strenge duurzaamheidseisen, wat de consument helpt om een duurzamere én betrouwbare keuze te maken, waarbij het makkelijk te herkennen is aan de groene bloem.”

Bij Praxis zijn er meer dan 500 producten met het EU Ecolabel verkrijgbaar, onder andere in de categorieën verf, lakken en laminaat.

Onderzoeksverantwoording

De resultaten zijn afkomstig uit het onderzoek van Ipsos (2021), Maatschappelijk verantwoord ondernemen: rapport voor Maxeda door Ipsos.