Groen of grijs

Van alle ruim 3,3 miljoen .nl-domeinnamen is onderzocht of ze bij een ‘grijze’ of ‘groene’ service provider zijn ondergebracht. Hieruit bleek dat ongeveer één op de acht (11,3%) van de .nl-domeinnamen wordt gehost door CO2-neutraal opererende aanbieders. Dit kan dan gaan om aanbieders die (geheel) op groene energie draaien, alsook aanbieders die de CO2-uitstoot van hun grijze energie compenseren door het financieren van boomaanplant.

In maart van dit jaar heeft de Europese Commissie besloten dat de ICT-sector tussen nu en 2015 zijn CO2-uitstoot met 20 procent moet verminderen. Dit terwijl de sector in Nederland juist een sterke groei doormaakt. Het verminderen van de CO2-uitstoot is daardoor een flinke uitdaging voor alle marktpartijen, waaronder SIDN en Cleanbits.

Op naar een groene zone

SIDN staat als registry voor het .nl-domein middenin de samenleving en wil door middel van verantwoord en duurzaam ondernemerschap blijk geven van haar betrokkenheid bij onze maatschappij. Roelof Meijer, algemeen directeur bij SIDN: “Volgens een rapport van Tebodin overschrijdt het energieverbruik van datacenters in 2009 de 1 TWh/jaar grens, vergelijkbaar met het verbruik van 285.000 huishoudens. Dit resulteert in een aanzienlijke uitstoot van CO2 en wij ondersteunen initiatieven die deze uitstoot terug kunnen dringen graag. Eind vorig jaar compenseerden wij onze uitstoot samen met Cleanbits door de aanplant van 1 hectare van het zogenaamde Internetbos in Gelderland. In de komende jaren pakken we onze eigen CO2-uitstoot aan zodat compensatie op een gegeven moment niet meer nodig is. Dat is natuurlijk de beste vorm van een groene zone”

Cleanbits creëert transparantie over de ecologische voetafdruk van internetsites en providers. Via een ‘greencheck’ kan van elk willekeurig internetsite direct worden gecontroleerd of deze bij een grijze of groene aanbieder draait. “Hoe meer internetgebruikers kiezen voor een ‘groene’ service provider, hoe groener de .nl-zone wordt. In het kader van de toename van duurzame inkoop is het vooral ook in het belang van de aanbieders om aan dit aspect van de dienstverlening voldoende aandacht te besteden.” aldus René Post, directeur van Cleanbits.

Cleanbits en SIDN blijven de ontwikkelingen naar een duurzaam internet nauwlettend volgen en zullen dit onderzoek daarom in het najaar van 2009 herhalen.