Ellen van Acht heeft de Duurzame Bouwvrouw Award 2014 gewonnen. Ze ontving de prijs 25 september uit handen van Jacqeline Cramer.

Volgens de jury leidt Van Acht haar bedrijf Kuub Centrum Particuliere Bouw op duurzame wijze naar economisch rendement. Daarbij vindt ze de juiste balans tussen people, planet en profit. Ook bij de publieksstemming eindigde Van Acht bovenaan.

De onafhankelijke stichting Kuub (her)ontwikkelt woningen samen met bewoners, met als doel meer kwaliteit voor een betere prijs. Ook is Van Acht een initiatiefnemer van Reimarkt, een ‘supermarkt’ van bouwbedrijven, architectenbureaus en toeleveranciers met kant en klare oplossingen, van dubbel glas tot notaloze woningen.

Van Acht versloeg negen andere genomineerde bouwvrouwen: Annette Augustijn (Rijkswaterstaat), Esther van Eijk (Van Hattum en Blankevoort), Odette Ex (Ex Interiors), Anke van Hal (TU Delft), Cora Jongenotter van (Vorm Bouw), Elphi Nelissen (Nelissen Ingenieursbureau en de TU Eindhoven), Sylvia Pijnenborg (Bouw in Gebouw), Elianne Demollin-Schneiders (Centre of Expertise Neber) en Bianca Seekles (Era Contour.)

De verkiezing van de Duurzame Bouwvrouw vond voor het eerst plaats. Met de prijs willen Cobouw, Dubotechniek Bedrijven en vakblad Warmtepompen een vrouwelijke manager stimuleren op weg naar een vooraanstaande positie. De jury van de editie 2014 bestond uit Jacqueline Cramer (hoogleraar duurzaam innoveren Universiteit Utrecht), Marjet Rutten (adviseur bouw-, installatie- en vastgoedsector), Mascha van den Heuvel (directeur Dubotechniek Bedrijven), Jan-Willem van der Groep (Programmaregisseur Energiesprong) en Marit Overbeek (redactie Bouw BIM Media).