Black Friday is natuurlijk dé dag om jouw consumenten te verleiden met mooie aanbiedingen. Toch horen we steeds vaker tegengeluiden over deze koopjesdag: zet het ons niet aan allerlei spullen te kopen die we eigenlijk niet nodig hebben, waardoor we het milieu onnodig belasten? Door van Black Friday Green Friday te maken, speel je hierop in en kun je toch je klanten aan je binden.

Het concept Green Friday is in 2017 bedacht door een Franse milieuorganisatie om overconsumptie aan de kaak te stellen. Het initiatief is inmiddels een groeiende beweging geworden, waar allerlei initiatieven aan gekoppeld worden. In Amerika en Canada bestaat een soortgelijke beweging: de Buy Nothing Day, op de dag na Black Friday. Dit gaat gepaard met acties als het doorknippen van je creditcard of rondjes rijden in de winkelstraat met lege winkelwagentjes.

Speel ook in op de trend en kies ook een mooie actie voor Green Friday! Lees hier 7 tips ter inspiratie.

Compensatie van de aankoop

De productie en transport van een product veroorzaken CO2-uitstoot. Geef jouw klant de mogelijkheid om die uitstoot te compenseren. Met de tool CO2ok kun je dit doen. Als jouw klant de aankoop klimaatneutraal wil maken, klikt hij voor de betaling op de groene CO2ok knop. Een klein extra bedrag, ongeveer 2% van het aankoopbedrag wordt toegevoegd dat de klant samen met het product betaalt. De yogawinkel Urban Goddes kleurt op deze manier Black Friday Groen. Ook kun je via het niet-commerciële initiatief de browser plugin TreesPlease de klant laten compenseren met de aanplant van bomen.

#ByeBuyFriday: betaal zelfs een beetje meer

Bij Shop Like You Give a Damn wordt Black Friday geen dag met daverende kortingen. Integendeel: het wordt een dag waarop zij hun klanten vragen zelfs 10% extra voor hun bestelling te betalen. Het online warenhuis laat zich op deze manier horen tegen de massale uitverkoopdrift van Black Friday – door andersom te stunten voor een betere wereld. De opbrengst van deze extra 10% gaat naar een goed doel.

Bring Back Friday bij IKEA

Ook Ikea draait Black Friday om: maar dan dat niet de winkel verkoopt, maar juist de klant! Klanten kunnen hun oude IKEA meubel terugbrengen naar de winkel en krijgen een tegoedbon met dubbele waarde tijdens ‘Bring Back Friday’. Het oude IKEA meubel krijgt een tweede leven: die wordt verkocht in de koopjeshoek, aan iemand die het goed kan gebruiken. De actie gaat gepaard met een leuk filmpje dat volop wordt gedeeld.

Shoppen in het bos

Roep jouw klanten op om, naast de aankoop in jouw webwinkel, nog een extra groene aankoop te doen. Via Trees for All kunnen consumenten ‘shoppen in het bos’ waarmee bomen geplant worden die helpen om klimaatverandering tegen te gaan. Hier kun je beeldmateriaal aanvragen om dat te doen. Je kunt ook zelf doneren en daarmee jouw klanten automatisch een Green Friday bezorgen, omdat hun aankoop door jou met bomen is gecompenseerd. Dille en Kamille doet mee en pakt het zo aan.

Korting of groene daad?

Black Friday of Green Friday? Je kunt de consument ook zelf laten kiezen. Bij webshop thegreenlabels.com mag de consument zelf weten of ze 20% korting meepakken op hun aankoop, of dat ze die korting doneren aan het goede doel.

Verkoop helemaal niets

De Amerikaanse retailer REI gaat al 6 jaar elk jaar dicht op Black Friday en stimuleert consumenten en de eigen medewerkers die dag naar buiten te gaan met de hashtag #OptOutside. Het levert de winkel zoveel positieve aandacht op, dat het omzetverlies op Black Friday in de dagen daarna zelfs wordt ingehaald. Op Buy nothing day ontstaan soortgelijke initiatieven, zoals de Buy Nothing Hike. Organiseer bijvoorbeeld een leuke winactie voor consumenten die een foto van hun #BuyNothingHike delen op jouw social media kanalen.

Duurzame Bezorging

Grijp Black Friday aan om jouw klanten te laten kiezen voor een duurzame bezorging van hun koopje. Installeer Bewust Bezorgd en de consument kan bij jou in de check-out kiezen voor de meest duurzame bezorgoptie. Zo verduurzaam je samen met je klanten!

Ellen de Lange, Beleidsadviseur duurzaamheid bij Thuiswinkel.org