Vandaag hebben AnQore, OCI en ELIX Polymers (gevestigd in Urmond) aangekondigd dat een grote Europese producent van consumentengoederen ELIX E-LOOP ABS gaat gebruiken, een stap die de koolstofvoetafdruk van zijn producten aanzienlijk zal verkleinen en zal bijdragen aan een duurzamere waardeketen. Het ABS is gebaseerd op Econitril, een door AnQore gelanceerde duurzame versie van acrylonitril, die op zijn beurt wordt geproduceerd met duurzame ammoniak van het Nederlandse bedrijf OCI.

Een toonaangevende Europese producent van ABS, ELIX Polymers, heeft onlangs al zijn Circular Economy-producten en -diensten onder de nieuwe merknaam E-LOOP gegroepeerd. Naast de ELIX E-LOOP ABS die het in het kader van deze samenwerking zal leveren aan een vooraanstaand Europees bedrijf dat consumentengoederen produceert, werkt het bedrijf ook aan diverse andere duurzame producten met mechanisch en chemisch gerecycleerde inhoud voor diverse industriesegmenten, waaronder de automobielsector, de gezondheidszorg en speelgoed.

De chemisch gerecyclede producten zijn allemaal gecertificeerd met het ISCC PLUS-certificaat (International Sustainability and Carbon Certification). ELIX was de eerste producent van ABS en op ABS gebaseerde materialen ter wereld die de ISCC PLUS-certificering kreeg voor zijn productiefaciliteit in Tarragona, Spanje.

“Samenwerkingsverbanden zoals die welke vandaag zijn aangekondigd, stellen ons in staat onze duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken en producten aan de maatschappij aan te bieden die met duurzame materialen zijn vervaardigd”, aldus David Castañeda, CEO van ELIX Polymers.

ELIX E-LOOP ABS wordt gemaakt met Econitril, een veelzijdig product met een lage koolstofvoetafdruk dat wordt gebruikt voor speelgoed, luchtfilters, waterzuivering en technische materialen. Econitril ondersteunt de productie van zowel bio-methaan tot bio-ammoniak als van bio- en circulaire nafta tot duurzaam propyleen. AnQore is het eerste bedrijf ter wereld dat dit type duurzame acrylonitril in zijn portfolio opneemt om verantwoordelijke bevoorrading en de circulaire economie te stimuleren.

Pieter Boon, CEO van AnQore: “Wij zijn er erg trots op samen te werken met ELIX Polymers en OCI N.V. om onze waardeketens te verduurzamen. Econitrile is uniek in de zin dat het direct beschikbaar is en consumenten van acrylnitril in staat stelt om de CO2-voetafdruk van hun producten onmiddellijk te verlagen. Door Econitrile aan te bieden, gemaakt van bio- of gerecyclede grondstoffen, ondersteunen wij onze klanten op hun weg naar een duurzamere toekomst”.

De duurzame ammoniak die OCI produceert, maakt gebruik van biomethaan in het productieproces. Deze praktijk werd als eerste toegepast bij OCI, dat het eerste bedrijf is dat dit type duurzame ammoniak in zijn portfolio opneemt en zo bijdraagt tot een verantwoorde bevoorrading met materialen op biobasis. OCI is een pionier op het gebied van industriële decarbonisatie en een leider in het ontwikkelen van duurzame ammoniakmarkten, naast haar andere hernieuwbare producten zoals bio-methanol en de ontwikkeling van koolstofarme meststoffen. Door samenwerking met haar partners en klanten maakt OCI de waardeketen groener en draagt het bij aan een duurzamere wereld.