De eiwittransitie is een onderwerp waarmee veel bedrijven in de voedingsindustrie mee te maken hebben. De overgang van dierlijke naar plantaardige en alternatieve eiwitten, is essentieel voor een duurzamer voedselsysteem. Deze verschuiving draagt bij aan milieubehoud en biedt gezonde, innovatieve voedingskeuzes. Voor het eerst maakt Food&Agribusiness / Eiwit Magazine de balans op van de voornaamste spelers in de Nederlandse eiwittransitie van het afgelopen jaar met de bekendmaking van de “Eiwit Uitblinkers 2023”. Deze toonaangevende lijst van bedrijven en organisaties die in 2023 een significante impact hebben gemaakt op het gebied van de eiwittransitie, belicht de innovators en pioniers die een verschuiving naar meer plantaardige en alternatieve eiwitten hebben bevorderd. 

De “Eiwit Uitblinkers” zijn geselecteerd op basis van diverse criteria, waaronder innovatie, meetbare successen, zichtbaarheid, groeipotentieel, en de mate van communicatie naar de consument. Dit zijn de bedrijven die niet alleen achter de schermen werken aan verduurzaming, maar ook hun verhaal actief delen met het publiek. 

De Top 10 Eiwit Uitblinkers van 2023 zijn: 

1.      Boermarke 

2.      McDonald’s 

3.      Albert Heijn 

4.      Green Protein Alliance 

5.      De Nieuwe Melkboer 

6.      BOON 

7.      Foodvalley NL 

8.      Avebe 

9.      Eiwitboeren 

10.    FrieslandCampina 

Chris Polkamp, hoofdredacteur Eiwit Magazine, over de lijst:  “De eiwittransitie is iets dat door de hele keten speelt en impact heeft op bedrijven daarbinnen, het is mooi om te zien hoe deze uitblinkers daarin vooroplopen en op een positieve manier laten zien dat verandering mogelijk is.”