De prijs bestaat uit vijfduizend euro, te besteden aan een MVO-project, en een sculptuur. Initiatiefnemers zijn de Brabants Zeeuwse Werkgevers, Daf Trucks, MKB-FOE, Ondernemerscontact De Hurk, Rabobank Eindhoven, Start Foundation en de gemeente.

Zij hebben het afgelopen jaar zes bedrijven geselecteerd die volgens hen verantwoord ondernemen. Dit jaar kunnen bedrijven zich ook zelf aanmelden voor de prijs. Coördinator P. Strack van Schijndel van de gemeente hoopt dat de wedstrijd ondernemers wijst op hun eigen verantwoordelijkheid. ‘In de Verenigde Staten wordt al veel meer aan verantwoord ondernemen gedaan. Daar is het veel normaler om je als bedrijf in te zetten voor de samenleving.’
Hij denkt dat het Nederlandse ondernemers door ons belastingklimaat vooralsnog niet zo bezig zijn met hun plek in de samenleving. ‘In de VS zijn de belastingtarieven veel lager. Bedrijven vinden daar dat ze best wat voor de maarschappij mogen doen. Hier denken ondernemers dat ze al genoeg doen of weten niet goed wat de mogelijkheden zijn.’
En die zijn er voldoende, zo menen de initiatiefnemers. Dit jaar is onder andere het Geldropse bedrijf De Uitkomst geselecteerd. Dat heeft een speciale werkplaats ingericht voor bewoners van de instelling voor verstandelijk gehandicapten Meare. Vrijwel dagelijks worden cliënten opgehaald en naar hun werk gebracht. De Woenselse basisschool de Opbouw kreeg van verschillende bedrijven hulp bij de aanleg van een nieuw buurtontmoetingsplein.
‘Bedrijven die toch al in de buurt bezig waren met andere klussen, boden aan om een aantal uren te helpen. Andere zetten de stenen klaar of leverden andere materialen’, zegt Strack van Schijndel.
Naast ondernemers die buiten hun eigen bedrijf hulp bieden, is ook de Eindhovense firma Knaapen geselecteerd. Dit 350 jaar oude bedrijf geeft de werknemers les over andere culturen. ‘Als een schilder van hen bij een moslimgezin komt, weet hij wat daar gebruikelijk is. Daarmee maak je als onderneming ook je betrokkenheid bij de samenleving duidelijk’, vindt Strack van Schijndel.
De award wordt maandagmiddag door Rabobank-directeur J.C. Beerman uitgereikt in het Evoluon.