Na een succesvolle crowdfunding-campagne, heeft modeontwerpster Natalie de Koning haar bedrijven I am Nold (atelier met naaicursussen en workshops) en PULP (pop-up store voor ecologische en gerecyclede stoffen) samengevoegd tot één nieuw initiatief: De Steek. Een uniek totaalconcept in de vorm van een makerstore, voor alles op het gebied van duurzame mode en textiel.

De Steek is alles wat je zoekt op het gebied van duurzame kleding. Met het oog op de toekomst en als tegenreactie op de fast fashion industrie, focust het concept zich op hergebruik, recycling en duurzame materialen. Zo biedt het naaicafé dagelijks ruimte aan studenten, professionals en hobbyisten, die werken aan modecreaties in de vorm van naailes, cursussen en workshops, maar ook zelfstandig. Een plek als deze had Nederland nog niet.

Naaicafé en sustainable one-stop shop in één

Bijzonder aan de Steek is de mogelijkheid om ter plekke alle materialen te kunnen kopen en er direct mee aan de slag te kunnen gaan. De Steek is een werkplek – voor zowel starters als gevorderden – en een sustainable one-stop shop in één, met de mooiste, kwalitatieve en ecologische stoffen, patronen en fournituren. Maar ook voor naaiboeken en DIY-pakketten kun je er terecht. Waar mogelijk, is alles veganistisch en plasticvrij.

Exclusieve naaipatronen collectie

Naast het bieden van een werkplek, begeleiding en benodigdheden, lanceert De Steek haar eigen naaipatronen collectie. Alles is zo ontworpen dat het 100% organic gemaakt kan worden, zelfs de lingerie. Deze patronen – voor mannen, vrouwen, plus size en lingerie – worden zowel in de fysieke shop als online verkocht. Geen held(in) achter de naaimachine? Geen probleem! Veel kledingstukken hebben een simpele constructie: minimalistisch met minder naden en een knopenbies of manchet-sluiting. Iedereen kan zo een eigen slow fashion item maken.

Platform en community voor lokaal talent

Om de duurzame mode en textiel community te versterken, vormt De Steek tevens een platform voor lokaal talent. Hiervoor wordt samengewerkt met ontwerpers, ambachtsmensen, coupeuses en (textiel)kunstenaars die hun eigen workshops en lessen geven in het atelier. Borduren, een oud overhemd vernaaien tot jurk of je eigen stoffen verven, met pigment uit de natuur? Het kan hier allemaal. De workshopruimte biedt zowel een vast als wisselend programma met patroontekenlessen, lingeriecursussen, breilessen en naailessen.