Een van Europa’s grootste drijvende zandfabrieken zit aan de stekker. De immense drijvende installatie, met bijna 90 meter net zo lang als een voetbalveld, draait nu op groene stroom, aan een hoogspanningskabel vanaf de wal. De grote dieseltank van 100.000 liter is leeg; de generator staat stil. In totaal werken nu 5 wininstallaties op groene stroom.

Deze indrukwekkende elektrificatie zorgt dat Dekker Groep bij het winnen van elke ton zand en grind nu 80% minder koolstofdioxide (CO2) uitstoot. En dat scheelt ruim 3 miljoen liter diesel per jaar. Precies wat het bedrijf zichzelf 7 jaar geleden tot doel stelde als eerste stap naar een schone bedrijfsvoering.

Dekker Groep wint zand en grind voor Nederland en zorgt met landschapsontwikkeling dat er een mooi gebied voor terugkomt. Voor het familiebedrijf is klip en klaar dat volop inzetten op duurzaamheid de enige koers is voor de toekomst van het bedrijf. Dat doet de vierde generatie in het familiebedrijf die 2011 aan het roer kwam dan ook.

De mijlpaal van 80% minder uitstoot en de overstap naar schone energie (een investering van zes nullen!) was pas een eerste stap. Dekker Groep wil in 2040 geen negatieve impact meer hebben op de omgeving.

Het bedrijf combineert grondstofwinning met waterrijke natuur (biodiversiteit), hoogwaterveiligheid, recreatie en ook het opwekken van schone energie.

Dekker Groep hoopt in de toekomst in de eigen energiebehoefte te kunnen voorzien. Ook onderzoekt het familiebedrijf mogelijkheden voor schone scheepvaart.