Dit jaar heeft KPN voor het eerst één geïntegreerd jaarverslag, met zowel de financiële resultaten én de maatschappelijke thema’s daarin gecombineerd. En dat is best logisch.

Onze maatschappelijke thema’s worden steeds meer geïntegreerd in de business. Daarmee zijn de doelstellingen voor het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen een logisch onderdeel van de business doelstellingen. “Sterker, de resultaten van zowel de business als het MVO zijn gecombineerd; we kunnen niet enkel praten over MVO, het maakt écht onderdeel uit van onze performance. Waarmaken wat je belooft, daar gaat het om”, zo stelt Hans Koeleman, Directeur Corporate Communicatie & CSR. “Het nieuwe, geïntegreerde jaarverslag wat we dit jaar voor het eerst hebben is daar een logisch gevolg van.”

Open en transparant

“Al enkele jaren zitten we in de voorhoede als het gaat om de transparantie van ons jaarverslag. Ik denk dat wij uiterst transparant communiceren, we behoren daarbij echt tot de 5% van de meest transparante Nederlandse bedrijven”. Vorig jaar was KPN genomineerd voor De Kristalprijs en werden we uiteindelijk derde, een zeer goede prestatie. In 2010 wonnen we deze prijs voor het bedrijf met het helderste en meest transparante jaarverslag. “Dit jaar gaan we nog een stap verder, we rapporteren over alles. Ook over zaken die we nog niet helemaal waarmaken of over onze dilemma’s. Het gaat echt om open en transparant communiceren. Tegelijkertijd dwingt het ons om het MVO écht te integreren in ons bedrijf.”, zo vertelt Hans Koeleman.

Lange termijn

Op de lange termijn zal een geïntegreerd jaarverslag de standaard gaan worden. Als KPN lopen wij graag voorop en daarom is er door veel mensen, zowel uit de financiële kolom als de businesskolom hard gewerkt om het in deze vorm te publiceren. Hans: “Voor de lange termijn zal het praten over MVO verdwijnen zo schat ik in, je kan er als bedrijf simpelweg niet omheen om het te integreren. Voor aandeelhouders is dit ook een steeds belangrijker thema, zo zien zij dat wij succesvol zijn, ook op de lange termijn. Duurzaamheid betekent het garanderen van de continuïteit van het bedrijf, dat is waar het om gaat.”

Royal HaskoningDHV heeft KPN, evenals in de voorgaande jaren, geadviseerd (algemene opzet, toepassing G4 richtlijnen Global Reporting Initiative en integrated reporting conform IIRC, datavalidatie).

Het jaarverslag is hier, in zowel Engels als in het Nederlands beschikbaar