Er worden in Nederland nog altijd meer dan 40 sjoemelstroom-producten verkocht. Deze groene stroom wordt op papier ‘geïmporteerd’ uit het buitenland, maar draagt niet bij aan de uitbreiding van duurzame energieopwekking. Om mensen te helpen voor echt groene stroom te kiezen, onderzocht HIER de herkomst van alle groene stroomproducten die in Nederland worden verkocht. De resultaten zijn verwerkt in de herziene Groene stroom checker.

HIER controleerde dit jaar in totaal 103 producten die in Nederland als groene stroom worden verkocht. Twee derde (62 producten) is echt groen omdat deze stroom voor 100% in Nederland wordt opgewekt. De overige 41 producten zijn ‘vergroend’ met certificaten uit het buitenland en volgens HIER niet echt groen. Zie de Groene stroom checker voor een overzicht van alle groene-stroomproducten.

Alleen Nederlandse groene stroom draagt bij aan méér duurzame energie

Als je groene stroom afneemt, koop je een bewijs dat er ergens dezelfde hoeveelheid groene stroom op het stroomnet wordt gezet als jij afneemt. Door groene stroom te kopen, investeer je dus in de productie en uitbreiding van duurzame energie. Als er meer groene stroom wordt verkocht, neemt de productie daarvan dus ook toe. In de praktijk gebeurt dit dus alleen wanneer je kiest voor Nederlandse groene stroom.

Groene stroom uit het buitenland is alleen op papier groen

Veel energieleveranciers garanderen dat zij duurzame stroom uit zon en wind leveren. Toch bungelt Nederland onderaan de lijst van EU-landen met het percentage energie dat duurzaam wordt opgewekt. Dat komt omdat energieleveranciers die zelf niet voldoende groene stroom produceren, voor een zacht prijsje groene stroomcertificaten uit het buitenland kopen om hun grijze Nederlandse stroom te ‘vergroenen’. Deze certificaten zijn in die landen niets waard omdat daar geen markt voor groene stroom is en geven geen enkele impuls aan de opwek van duurzame energie.

Let goed op welk product je kiest 

Eva van der Weiden van HIER: “Veel bekende energieleveranciers bieden zowel deze sjoemelstroom als echt Nederlandse groene stroom aan. Daarom blijft het belangrijk om goed op te letten welk product je kiest. Zo zijn EcoStroom van Eneco en Groene Stroom van Essent niet echt groen. Beide leveranciers bieden echter ook windenergie uit Nederland aan, die wel echt groen is.”

“We zien wel dat er de afgelopen jaren veel is veranderd in de naamvoering van producten. Veel energieleveranciers zijn transparanter over de herkomst van de stroom, door een product bijvoorbeeld Europese Wind of Nederlandse Wind te noemen. Een groot deel van de Nederlanders weet echter niet dat dit onderscheid belangrijk is, om de opwek van duurzame energie daadwerkelijk een impuls te geven.”

Groene stroom checker

Met de Groene stroom checker controleren gebruikers makkelijk de samenstelling van alle groene stroomproducten die in Nederland worden aangeboden. Alleen groene stroom die in Nederland wordt opgewekt is écht groen.

De informatie is gebaseerd op de meest recente stroometiketten die energieleveranciers jaarlijks in mei moeten publiceren aangevuld met informatie die HIER bij energieleveranciers opvraagt over de herkomst van deze stroomproducten.