Een auto van de zaak: go or no-go?

Als ondernemer heb je veel zaken aan je hoofd. Het aanschaffen van een auto is daar een van. Natuurlijk ziet iedereen zichzelf graag rijden in de nieuwste auto, maar als ondernemer zijnde zul je ook moeten nadenken over de prijs en de duurzaamheid. In sommige gevallen zal een privé-auto de meeste voordelen bieden, maar in andere situaties is een auto van de zaak de beste optie.

Uitstraling

Hoewel de uitstraling niet het allerbelangrijkste aspect is, doet een ondernemer er toch goed aan de uitstraling mee te nemen in het uiteindelijke besluit. Als je naar een afspraak toe rijdt met je auto, kan jouw auto namelijk zomaar eens de eerste indruk zijn die een klant van je krijgt. Zo zul je als bedrijfsmanager waarschijnlijk liever gezien worden in een BMW dan in een Twingo. Ben je werkzaam in een milieu-organisatie? Dan kun je het best gezien worden in een zeer zuinige auto of zelfs een volledig elektrische auto. De uitstraling van je auto zal dus bij je bedrijfsvisie moeten passen.

Zakelijk vs. Prive

Veel mensen gaan ervan uit dat zakelijk rijden altijd voordeliger is. De kosten worden afgetrokken van de winst van de zaak en je hoeft er dus niet zelf voor op te draaien. Waarbij bij deze redenatie geen rekening wordt gehouden, is dat de kosten niet meteen kunnen worden afgetrokken. Je zult ze dus eerst zelf moeten ophoesten. Daarnaast moet niet vergeten worden om de jaarlijkse btw van 2,7 % en de bijtelling bij je salaris op te tellen en bedenk dat er tot wel 51,95 % belasting kan worden gevraagd over de winst. Bedrijven die net van start gaan of maar klein van stuk zijn, zullen dus zorgvuldig moeten overwegen of een auto van de zaak wel echt zo voordelig is.

In de tussentijd

Misschien is een auto van de zaak nu nog te hoog gegrepen, maar zal daar in de toekomst snel verandering in komen. In zo’n geval is het een optie om in de tussentijd je vervoer te regelen door private leasen. Op deze manier heb jij altijd de nieuwste auto voor je deur staan en draai je niet op voor het onderhoud, de autoverzekering of de jaarlijkse apk. Jij betaalt enkel en alleen de huur en de brandstof. Je kunt het nog goedkoper en duurzamer maken door een elektrische auto te leasen, want dan kun je zelfs de benzine achterwege laten. Wanneer de afgesproken periode ten einde loopt, zwaai je je oude lease-auto gedag om vervolgens een nog nieuwer model te begroeten.

Hoe duurzamer, hoe beter

Aangezien bedrijven steeds duurzamer moeten worden, is het goed dit mee te nemen in je overwegingen om een auto aan te schaffen of te leasen. Een elektrische auto zal zeker de uitstraling van je bedrijf te goede doen en ook autodelen kan al een groot verschil maken in het totale plaatje! Er zijn verschillende mogelijkheden die je kunt aangrijpen om CO2-neutraal te rijden. Bedenk dat een imago van duurzaamheid je bedrijf zeker ten goede zal komen!

Share Button