Edwin Fokker (Santas Koffie): “Circulaire koploper in de koffiebranche”

Santas Koffie levert koffie en koffiemachines aan de horeca, het mkb en grootzakelijke bedrijven. Maatschappelijke verantwoordelijkheid staat daarbij centraal: al ruim 30 jaar wordt gewerkt met een totaalconcept waarbij klanten volledig afvalvrij koffie- en theedrinken.

Vanuit de overtuiging dat duurzaamheid veel verder gaat dan certificering, werd al in 1988 het besluit genomen om te stoppen met wegwerpverpakkingen van plastic en folie voor koffie. Santas introduceerde daarom een duurzame retourverpakking: het ijzersterke koffieblik met statiegeld. De blikken zien er trendy uit, zijn makkelijk af te sluiten waardoor de kwaliteit van de koffie gewaarborgd blijft.

Als een blik niet meer bruikbaar is, wordt het gerecycled. Uit ervaring blijkt dat deze blikken gemiddeld méér dan 120 maal rouleren. En dat betekent dat een enkel blik meer dan 1.440 eenmalige wegwerpverpakkingen voorkomt, of om het anders te vergelijken: 60.000 aluminium koffiecups.

Geen restafval

Daarnaast is ook de omverpakking duurzaam gemaakt door gebruik te maken van houten kratjes, gemaakt in een sociale werkplaats. Die worden via statiegeld ook continu hergebruikt; ook daar is al het eenmalige afval geëlimineerd. Er is dus geen restafval. Naast de slow roasted kwaliteitskoffie, biologisch en fairtrade gecertificeerd en gebrand in eigen koffiebranderij, levert Santas Koffie ook verse thee en verse koekjes zonder plastic verpakking in statiegeldblikken, in een vergelijkbaar concept als de koffie. Santas Koffie is destijds ontstaan om binnen de koffiebranche een afvalvrij alternatief te bieden voor veel eenmalig verpakkingsmateriaal. Het heeft geleid tot een uniek totaalconcept met afvalvrij koffie- en theedrinken.

Social return

Naast de duurzame propositie is er binnen dit unieke bedrijf ook heel veel aandacht voor social return. De blikken en kratten die na gebruik retour komen, worden handmatig schoongemaakt, gedroogd en weer gevuld door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die bij Santas Koffie in vaste dienst zijn.

 

 

 

Bekers zonder bomenkap

De koffiebekers die Santas Koffie gebruikt – servies is uiteraard ook leverbaar – zijn gemaakt van rietsuiker en hebben een coating van glucose. Voor de productie van deze Santas-bekers is, in tegenstelling tot veel andere bekers die op de markt zijn, geen bomenkap nodig.

In het kader van afvalvrij koffie- en theedrinken hebben klanten ook de mogelijkheid om koffiedik op te laten halen, waar vervolgens weer bruikbare producten van worden gemaakt. Naast de unieke statiegeldverpakking wordt dus ook het restproduct hergebruikt en hiermee is het circulaire proces gesloten. Daarnaast kan de eigen landelijk werkende serviceafdeling kan koffieapparaat-ratuur van bijna alle merken leveren, plaatsen en onderhouden.

Santas Koffie werkt al ruim dertig jaar ambachtelijk met een sociale inslag en wil met lekkere koffie aantoonbaar en direct bijdragen aan een betere, duurzame en circulaire wereld.

Edwin Fokker, commercieel manager Santas Koffie

Share Button