Vandaag publiceert Deloitte de veertiende editie van de Global Gen Z and Millennial Survey. Met meer dan 23.000 respondenten uit 44 landen, waaronder 507 uit Nederland, biedt dit rapport inzicht in de verwachtingen, zorgen en ervaringen van de jongste generaties op de werkvloer. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat duurzaamheid een bepalende factor is in de loopbaankeuze.

Duurzaamheid is bepalende factor in loopbaankeuze

Bijna de helft van de Gen Z’s (NL: 46%) en millennials (NL: 48%) verdiept zich in het duurzaamheidsimago en -beleid van een bedrijf voordat ze er solliciteren. Hoewel dit percentage lager ligt dan het wereldwijde gemiddelde (70%), toont het aan dat duurzaamheidsbeleid belangrijk is voor het aantrekken van talent. Een kleine groep Nederlandse Gen Z’s en millennials (10%) is zelfs bereid om van baan of sector te wisselen vanwege van de milieu-impact van hun werkgever. Een kwart van de Gen Z’s (NL: 26%) en 22% van de millennials overweegt een dergelijke stap in de toekomst.

Opvallend is de terughoudendheid onder Nederlandse Gen Z’s en millennials om druk uit te oefenen op werkgevers om duurzaamheidsmaatregelen te nemen. Slechts 38% van de Gen Z’s en 31% van de millennials is bereid dit te doen, in tegenstelling tot bijna de helft van hun generatiegenoten wereldwijd.

Betekenisvol werk bepalend voor werkplezier en welzijn

Voor de jongste generaties op de werkvloer is betekenisvol werk een belangrijke factor voor werkplezier en welzijn. Bijna de helft van de Nederlandse Gen Z’s (51%) en millennials (49%) heeft ooit een baan opgezegd omdat deze niet als betekenisvol werd ervaren, wat hoger is dan het wereldwijde gemiddelde (Gen Z: 44%, millennials: 45%). Voor deze generaties is het essentieel dat werk hen niet alleen de mogelijkheid biedt om professioneel te groeien, maar ook om bij te dragen aan positieve veranderingen buiten hun werkuren.

Gen Z en millennials zijn bewuste consumenten

Ook als consument houden Gen Z’s en millennials rekening met de milieu-impact van hun aankopen. Wereldwijd is een meerderheid (Gen Z: 65%, millennials: 63%) bereid meer te betalen voor duurzaam geproduceerde producten of diensten. In Nederland ligt deze bereidheid iets lager, met 51% voor Gen Z en 41% voor millennials. Bij hun aankopen verdiepen Gen Z’s (18%) en millennials (15%) zich ook in het duurzaamheidsbeleid van merken en producenten.

Daarnaast geeft een op de drie Nederlandse Gen Z’s (34%) en millennials (35%) aan bewust om te gaan met hun waterverbruik. Nog eens een derde van de respondenten (Gen Z: 30%, millennials: 33%) is van plan hier in de toekomst op te letten. In hun privéomgeving zijn Gen Z’s en millennials ook actief bezig met duurzaamheid; een kwart van de Gen Z’s (25%) en 37% van de millennials in Nederland heeft verduurzamingsmaatregelen getroffen in huis.