Duurzaamheid in toeleveringsketens vermindert financieel risico

Nieuw onderzoek van de University of Liverpool laat zien dat duurzame supply chain-praktijken (SSCP’s) bedrijven helpen om hun financiële risico te verminderen, zoals beoordeeld door beurzen. Deze conclusie is belangrijk omdat het financiële risico gerelateerd is aan de kortetermijnstabiliteit van bedrijven en de overleving op de lange termijn. Deze bevinding stelt bedrijven ook in staat hun risicomijdende aandeelhouders te overtuigen hun SSCP-investeringen te ondersteunen.

Verder laat het onderzoek zien dat de risicoreductie door SSCP’s belangrijker is voor bedrijven met complexe en efficiënte toeleveringsketens. Bedrijven met complexe toeleveringsketens in verschillende landen en industrieën lopen mogelijk meer kans op onverantwoordelijke werkwijzen in hun toeleveringsketens en hebben dus meer behoefte aan de invoering van SSCP’s om het financiële risico te verminderen.

Het onderzoek toont aan dat bedrijven dringend toe zijn aan het beoordelen van de urgentie van hun SSCP-investeringen.

VBDO heeft de afgelopen jaren de jaarlijkse rapporten van de Responsible Supply Chain Benchmark (RSCB) gepubliceerd. Op basis van de gegevens van de RSCB-rapporten die tussen 2006 en 2012 zijn gepubliceerd, is een longitudinaal onderzoek uitgevoerd om te onderzoeken of en wanneer het beheren van toeleveringsketens op een duurzame manier, bedrijven kan helpen financiële risico’s te verminderen zoals beoordeeld door beurzen.

De belangrijke bevindingen van het onderzoek zijn gedocumenteerd in een onderzoekspaper dat is geaccepteerd voor publicatie in het International Journal of Operations & Production Management, een top academisch tijdschrift in operations management. Dit document is nu online en in PDF beschikbaar.

VBDO hoopt dat dit onderzoek bedrijven zal aanmoedigen deel te nemen aan SSCP’s om financiële risico’s te verminderen en hen in staat zal stellen de urgentie van hun SSCP-investeringen te beoordelen.

Foto: shutterstock

Share Button