Als we het hebben over duurzaam ondernemen dan denk je snel aan duurzame producten verkopen of het gebruik van duurzame energie. Bijvoorbeeld door zonnepanelen op het bedrijfspand aan te brengen. Ook de gewone bedrijfsauto vervangen door een elektrische auto is een van de opties. Maar soms zit het ook in de kleinere dingen, zoals het duurzaam wassen van de bedrijfskleding of in horecagelegenheden van het tafellinnen of de theedoeken.

Duurzaam wassen

In een gewoon huishouden draait de wasmachine ongeveer drie keer per week, in menig bedrijf draait deze vrijwel continu. Tijdens het gebruik slurpt hij water en energie en hij draagt ook nog eens bij aan de plasticsoep die we al hebben. Om deze machine zo eco-mogelijk te laten draaien, hebben we een aantal tips.

Microvezels in open water

Synthetische materialen laten kleine microvezels los tijdens het wassen. Deze deeltjes zijn zo klein dat ze niet worden opgevangen door de filter en ook niet door de zuiveringsinstallaties. Ze verdwijnen dus in het riool om daarna in het open water terecht te komen. Gebruik dus speciale waszakken en filters en gooi de microvezels die hierin achterblijven in de afvalbak. Of gebruik helemaal geen synthetische materialen.

Wasprogramma en onderhoud

Met alleen wasjes op de ecostand draaien bereikt men dus niet het optimale duurzame resultaat. Ook de temperatuur op een zo laag mogelijke stand draagt bij aan het milieu. Een korte wastijd daarentegen niet, ook al klinkt dat onlogisch. Een snel programma moet ook snel de temperatuur opvoeren en gebruikt daardoor meer energie. De machine goed onderhouden is ook belangrijk. Als hij kapotgaat en er moet een nieuwe komen, moeten er weer opnieuw veel vervuilende stoffen gebruikt worden. Hoe langer de machine dus mee gaat, hoe beter. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor alle andere apparaten in het bedrijf.

Kopen of leasen

Voor duurzaam wassen is een type met het A+++ energielabel natuurlijk een goede keuze. Lager dan energielabel D is zeker geen optie. Is een duurzame wasmachine en een wel érg forse investering? Leasen is vaak ook een optie.