Afgelopen week is de startup DutchFiets uit Woudenberg begonnen met de recycling van de eerste serie fietsen, het gaat om prototypes uit 2016 van de eerste reeks: de ‘DutchFiets 1.0’. Een klein deel hiervan had last van een probleem door een fout in de productiemethode die destijds werd toegepast. Gelukkig is het merendeel daarvan alsnog gerepareerd. Enkele fietsen waren helaas niet meer te redden. 

Practice what you preach

Dat gaf  DutchFiets de kans om een fiets te gaan maken die niet voor 100% uit nieuw materiaal bestaat. Het maken van een DutchFiets uit gerecycled materiaal is namelijk makkelijker gezegd dan gedaan. Omdat het bedrijf de veiligheid wil garanderen, is het van belang dat ze de historie van het materiaal kennen én dat dit materiaal de juiste eigenschappen heeft. Van de 1.0 fietsen kan DutchFiets dit garanderen. Zodoende zijn deze fietsen een perfect voorbeeld van het circulaire proces van het bedrijf.

Van frame tot vlokken

De eerste stappen zijn inmiddels gezet. Het demonteren van de fietsen, schoonmaken van de frames en wielen en het in stukken zagen hiervan. Het meeste werk gaat voor nu zitten in het shredden van de frames tot kleine deeltjes. Nadat deze stappen zijn afgerond, kan verder gegaan worden met het gieten van nieuwe frames.