Kwaliteitspapier en karton dat het milieu duurzaam ontlast, dat is PaperWise. Dit papier en karton dat gemaakt wordt van landbouwafval is een doorbraak in duurzaamheid en de kwaliteit is ongekend. De impact op het milieu scoort volgens IVAM Universiteit van Amsterdam 47% beter dan FSC gecertificeerd papier van houtvezel; voor kringlooppapier bedraagt dat 29%. Onder meer het ministerie van Buitenlandse Zaken en MVO Nederland steunen deze innovatie in papier met een internationaal MVO-voucher. 

Landbouwafval als grondstof voor papier en karton

paperOm dagelijks zeven miljard mensen te voeden worden gewassen verbouwd zoals rijst, graan en suikerriet. Bij de verwerking van deze gewassen komen stengels en bladeren vrij, landbouwafval. Wereldwijd gaat het om miljarden tonnen. PaperWise gebruikt dit landbouwafval als grondstof voor hoogwaardig papier en karton. Als eerste in Europa biedt PaperWise producten voor kantoor, verpakkingen, etiketten, zakken en tassen.  In Europa wordt 77.500.000.000 kilo papier en karton gebruikt. Met PaperWise gaat het milieu er aanzienlijk op vooruit.

De impact op het milieu in cijfers

Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de impact van papier op het milieu. Zo heeft IVAM Universiteit van Amsterdam, onafhankelijk bureau voor milieuonderzoek, het verschil in impact berekend tussen papier van 100% houtvezels, gerecycled papier en papier op basis van agrarisch restmateriaal (PaperWise). Het onderzoek toont aan dat PaperWise 47% beter scoort dan papier van houtvezel FSC gecertificeerd en 29% beter dan gerecycled papier.

Ministerie van Buitenlandse Zaken en MVO Nederland

PaperWise is een innovatie op het gebied van papier en karton. Een samenwerking tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken en MVO Nederland heeft hiervoor de basis gelegd. In de vorm van een IMVO-voucher is er een subsidie toegekend van € 10.000,-. Met dit bedrag is het onderzoek van IVAM Universiteit van Amsterdam mede bekostigd. Willem Lageweg,  directeur MVO Nederland, juicht de ontwikkelingen toe: “Het is een nieuwe mijlpaal voor de papierindustrie. Het afval uit de landbouw wordt in een andere branche verwerkt tot milieuvriendelijk papier en karton. Een mooi voorbeeld van circulaire economie.”

Hulp van klanten

Ook klanten, zoals Eosta, internationale distributeur van verse biologische groente en fruit, Moonen Packaging, het groenste bedrijf van Nederland, en Pacovis de groothandel als het gaat om duurzame producten voor Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland die vanaf het begin in de innovatie geloofden, hebben met orders en financiële ondersteuning bijgedragen aan de ontwikkeling van PaperWise. Voor meer informatie www.paperwise.eu