Het Aalsmeers bedrijf Direct Current BV is genomineerd voor de 2016-2017 European Business Awards for the Environment (EBAE). Door de plaatsing in de finale voor de duurzaamheidsprijs van de Europese Commissie staat het bedrijf en ook Nederland wereldwijd in de schijnwerpers op het gebied van duurzame innovatie.

Op voordracht van de Nederlandse overheid schreef Direct Current BV zich in met de thematitel: “DC Grids, the missing link to a sustainable future” (vert. “Het gelijkspanningsnet, de ontbrekende schakel voor een duurzame toekomst”). Uit de 148 inschrijvingen uit 21 landen zijn er 23 finalisten in 4 categorieën genomineerd. Opmerkelijk is dat maar vier van de finalisten midden- en kleinbedrijf ziin, waaronder Direct Current BV.

De terugkoppeling van de jury was lovend: “Dit project was zeer populair onder de juryleden. Het idee van het gebruik van DC (gelijkstroom) trof de jury als een zeer origineel idee, dat in verschillende gevallen toepasbaar is. De mogelijkheid voor het tot stand brengen van slimme steden door de kosten en het materiaalgebruik te verminderen is veelbelovend.”

De Current Router en het operating system van de stromen, Current/OS, ontwikkeld door Direct Current BV, hebben tot een doorbraak geleid voor het gelijkspanningsnet, ook wel DC-net genoemd, door toevoeging van intelligentie en veiligheid. Een innovatie die slimme steden binnen bereik brengt. Bovendien bespaart een slim DC-systeem energie, grondstoffen, conversieverliezen en onderhoud. Dit alles zorgt voor lagere maatschappelijke en operationele kosten in de gehele keten, van netbeheerders tot en met gebruikers.

De prijsuitreiking wordt gehouden op 27 oktober in Tallinn, Estonia, als onderdeel van het Eco-AP Forum. Aan de winnaars en runners-up wordt het EBAE-certificaat uitgereikt door Joanna Drake, de adjunct-directeur-generaal van DG Milieu van de Europese Commissie.