Het verhogen van de doelstelling naar 30% minder uitstoot is een win-winsituatie voor Europa: naast de vele economische en maatschappelijke voordelen van het reduceren van de uitstoot van broeikasgassen zullen innovatie en investeringen worden gestimuleerd, waardoor miljoenen nieuwe banen worden gecreëerd in de lage-CO2-economie. De wereldwijde sector voor lage-CO2-goederen en -diensten is naar schatting meer dan 3400 miljard euro waard en groeit snel.

Bertrand van Ee, bestuursvoorzitter van de DHV Groep: “We kunnen de uitdagingen van morgen niet aangaan met de gewoonten van vandaag. Deze doelstelling is noodzakelijk en toont een serieuze betrokkenheid bij maatschappelijke en economische duurzaamheid en een duurzaam milieu.”

De verklaring is een afspiegeling van een groeiende coalitie van bedrijven en milieuministers die van mening zijn dat Europa zijn klimaatbeleid moet herzien om zo op de lange termijn zijn economische concurrentiepositie ten opzichte van China en de VS veilig te stellen op de groeiende wereldwijde markt voor lage-CO2-goederen en -diensten. De huidige Europese doelstelling is om de uitstoot in de EU in 2020 met 20% te hebben teruggebracht ten opzichte van 1990.

Het initiatief voor de gezamenlijke bedrijfsverklaring komt van The Climate Group, het CPSL (Cambridge Programme for Sustainability Leadership) en het Climate Savers-programma van het WNF. De openbare verklaring is gestuurd naar de Europese Commissie, de Europese Raad, het Europees Parlement en de voorzitter van de EU in de aanloop naar een EU-milieuraad waarin ministers hebben gesproken over de kosten, voordelen en aard van het verhogen van de CO2-reductiedoelstelling van de EU.

De gezamenlijke verklaring stelt dat “Europa geen toekomst heeft met een hoge CO2-uitstoot en lage kosten” en roept de EU op om te overwegen haar reductiedoelstelling voor de uitstoot van broeikasgassen te verhogen om klimaatinvesteringen te stimuleren.

Zie voor meer informatie de website van The Climate Group: http://www.theclimategroup.org/our-news/news/2010/10/13/businesses-call-for-eu-policy-move-to-30-per-cent-emissions-cuts-by-2020/