SimaPro Explore is een krachtige toepassing om productconfiguraties met elkaar te vergelijken, verbetermogelijkheden te vinden en de milieuimpact van je producten drastisch te verlagen. Explore is de nieuwste module in het welbekende online SimaPro platform. Vooral in de handen van mensen met diepgaande fabricagekennis, zoals een productontwerper of hoofd productie, kunnen de gedetailleerde analyse- en vergelijkingsmogelijkheden van SimaPro Explore snel minder impact opleveren.

Gedetailleerde controle over materialen en processen

Duurzaamheid is een complex thema. Veel besluiten zijn gebaseerd op intuïtie. Daarom is het essentieel om tools te hebben waarmee je op wetenschappelijke basis kunt vergelijken wat de effecten van je ontwerpkeuze op duurzaamheid zijn. Zowel voor bedrijven die pro-actief aan hun impact werken als voor bedrijven die efficiënt willen blijven voldoen aan de constant veranderende duurzaamheidswetgeving.

Met SimaPro Explore heeft PRé nu twee tools die daarbij helpen. Onze eerder module, SimaPro Share, was ontwikkeld om hotspots in de levenscyclus van je product te kunnen begrijpen en verbeteren, en om beter met collega’s over de impact op het milieu te kunnen praten. SimaPro Explore daarentegen is ontwikkeld om productontwerpvariaties in veel meer detail te kunnen onderzoeken – van kleine ontwerptweaks tot een volledig herontwerp met compleet andere materialen. Met deze module ligt de kracht om te verduurzamen in de handen van de mensen die daadwerkelijk invloed hebben op de productsamenstelling: de mensen die hun producten het beste kennen.

 

Met de interface van SimaPro Explore zie je de scenariodetails in één oogopslag en voeg je gemakkelijk nieuwe scenario’s toe.

4x een beter resultaat met SimaPro Explore

 1. Beschikbare expertise samenvoegen. Vaak is productontwerp en fabricage een complex web van beslissingen, waarin verschillende mensen op hun eigen punten de belangrijkste experts zijn. Met SimaPro Explore is het gemakkelijk om deze ervaring te verzamelen, omdat je collega’s allemaal hun input kunnen leveren op hun gebied van expertise. Dat betekent dat de uiteindelijke productscenario’s of -vergelijkingen allemaal goed gecontroleerd zijn en gebaseerd op grondige vakkennis.
 2. Meten van de impactcategorieën die je het meeste doen. De LCA-expert die SimaPro Explore voor je configureert, zal specifiek rekening houden met de impactcategorieën die voor jouw bedrijf het belangrijkst zijn. Zo kun je dieper in de impactcategorieën duiken die voor jullie het meest relevant zijn, en ze zelfs uit een overzicht selecteren. Ook kun je gedetailleerde analyses doen en diepgravende inzichten krijgen in een breed scala aan onderwerpen:
  • klimaatverandering of watergebruik?
  • gebruik van materiaal of energie?
  • verminderen van impact in de gebruiksfase of betere recycling?
  • of een combinatie van dit alles, en meer.

 Op het tabblad datavisualisatie zie je de optelsom van procesbijdragen per impactcategorie.

 1. Gemakkelijk vergelijken van scenario’s. SimaPro Explore ondersteunt alle mogelijke scenario’s, van een compleet herontwerp van producten of productielijnen tot het perfectioneren van ontwerpdetails. Hoewel de mogelijkheden eindeloos zijn, blijft SimaPro Explore een snelle, krachtige en efficiënte tool om vooraf gedefinieerde scenario’s te vergelijken, ondersteund door een LCA-expert. Met slechts enkele muisklikken vergelijk je scenario’s en zie je duidelijke, goed onderbouwde redenen waarom het ene scenario beter uitpakt dan het andere.
 2. Praktische impact binnen handbereik. Met SimaPro Explore wordt duurzaamheid praktisch in plaats van theoretisch. Natuurlijk kun je er betere producten mee ontwerpen. Maar je kunt met Explore ook de kracht van LCA inzetten om hele concrete zaken aan te pakken:
  • een component van een product herontwerpen en kijken wat daar de impact van is
  • de meest duurzame productconfiguratie vinden
  • continu monitoren van duurzaamheid tijdens R&D voor nieuwe producten, diensten en portfolio’s

Hoe werkt het?

De kern van SimaPro Explore is een volledig LCA-model, gebouwd in SimaPro door een LCA-expert. De LCA-expert configureert ook je Explore-project, koppelt het aan het LCA-model en creëert een vragenlijst waarmee je alternatieve scenario’s kunt definiëren. In deze fase bekijkt de LCA-expert ook jullie specifieke behoeften, zodat je de ontwerpaanpassingen kunt maken die nodig zijn en de resultaten kunt vergelijken met het basisontwerp. Met SimaPro Explore kunnen gebruikers met een Business license zelf scenario’s configureren door specifieke inputs te veranderen (bijvoorbeeld staal vervangen door aluminium). Ook kunnen ze scenario’s vergelijken door hun impact per categorie of analysegroep te vergelijken.

Hoe kom je aan het volledige LCA-model? Dat kan op twee manieren:

 • Een LCA-expert kan een nieuw model voor jullie bouwen. Dit gebeurt vaak voor klanten die een tool zoeken voor doorlopende beoordeling van producten, inclusief nieuwe ontwikkelingen in het ontwerp.
 • Een LCA-expert past een LCA-model aan dat eerder voor jullie gemaakt was. Zo kun je een eerdere investering hergebruiken om de impact op het milieu van je producten drastisch te verlagen, nu en voor de toekomstige versies van je producten en fabricagemethoden.

LCA-experts met een SimaPro Expert user of Power user licentie hebben rechtstreeks toegang tot SimaPro Explore. Voor Business users bedragen de licentiekosten € 950 per gebruiker per jaar.

Op zoek naar meer informatie over SimaPro Explore? simapro.com/products/simapro-explore/

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door PRé Sustainability (de ontwikkelaar van SimaPro) op pre-sustainability.com.