De 23 deelnemers van het Bouw en Hout Convenant hebben in twee jaar tijd hun houtinkoopketens grotendeels verduurzaamd. In 2014 kochten de aangesloten bouwbedrijven 119.000 m3 hout in, wat neerkwam op een percentage van 91 procent. De samenwerking leverde nieuwe inzichten op in de knelpunten bij het inkopen van duurzaam hout. Door gezamenlijk naar oplossingen te blijven zoeken, streven de deelnemers naar een volledig duurzame houtinkoop binnen nu en een jaar tijd.

Lars van der Meulen, Manager Corporate Responsibility bij VolkerWessels, noemt het convenant ambitieus en duidelijk. “Dit heeft in korte tijd geleid tot een resultaat waar we trots op zijn. We gaan de aanpak van het Bouw en Hout Convenant dan ook kopiëren naar onze andere belangrijke grondstofstromen.”

Anno 2015 zijn er nog maar weinig andere grote bouwbedrijven transparant over het percentage duurzaam hout dat zij toepassen. “Teleurstellend,” vindt Roel Nozeman, netwerkmanager van de bouwsector bij FSC Nederland. “Met een pragmatische aanpak kunnen bedrijven een groot verschil maken. De deelnemende partijen hebben heel concrete resultaten bereikt. Wij hopen dan ook dat andere bedrijven een voorbeeld aan hen nemen.”

Onlangs sloten de bedrijven Hemubo, Breijer, Houtwerf en Syntrus Achmea Real Estate & Finance zich aan bij het convenant. Ook zij gaan gerichte stappen zetten om op korte termijn hun houtinkoop te verduurzamen. De 23 deelnemers en FSC Nederland nodigen anderen graag uit zich bij het initiatief aan te sluiten. De verklaring staat open voor ondertekening door belanghebbenden in de bouw- en houtsector die willen bijdragen aan de ambitie om duurzaam gecertificeerd hout vanzelfsprekend te maken.

Tot nu toe is het convenant ondertekend door Koninklijke BAM Groep NV, VolkerWessels, Van Wijnen Groep NV, Heijmans NV, Koninklijke Dekker BV, Van den Berg Hardhout BV, Ballast Nedam NV, Wijma Kampen BV, Hout- en Bouwproducten Van Drimmelen BV, van Zoelen BV, Tuindeco International BV, De Klerk Waterbouw, Stiho, GWW Houtimport, TBI Holdings BV, Bouwbedrijf M.J. de Nijs BV, Bribus Keukens, Kegro Deuren, PontMeyer NV, Houtwerf Zoeterwoude, Breijer Bouw, Hemubo en Syntrus Achmea.