Donderdag 21 mei organiseren organisatieadviesbureau Kirkman Company, weekblad Elsevier en de Gemeente Utrecht de tweede editie van de Social Enterprise Day. Social Enterprises zijn organisaties die op ondernemende wijze maatschappelijke betekenis realiseren en die elke dag streven naar 100% relevantie voor al haar stakeholders. Op deze dag winnen twee finalisten de Award voor beste en veelbelovende sociale onderneming en mogen zich de meest sociale ondernemingen van Nederland noemen dit jaar.

De Social Enterprise Awards
Van de twee Social Enterprise Awards gaat er één naar een gevestigde (Transformer) en één naar een jonge organisatie (Start-up) die als sociale onderneming op uitstekende wijze waarde creëert voor al haar stakeholders. Uit 200 kandidaten zijn in elke categorie vijf finalisten geselecteerd met behulp van een open online stemronde onder stakeholders en een kwantitatief onderzoek van Motivaction. Uiteindelijk beslist een vakjury op de dag zelf wie de winnaar wordt in elke categorie. Deze bestaat uit de Transformation Award 2014-winnaar Interface (Geanne van Arkel) en de Start-Up Award 2014-winnaar WakaWaka (Camille van Gestel) en daarnaast uit Victor Everhardt (Gemeente Utrecht), Sander de Jong (B-Lab), Saskia Klep (Theodoor Gilissen), Erik van der Meulen (Kirkman Company), Denis Verhoef (Kirkman Company) en Philip Willems (Elsevier).

De finalisten
Voor de Start-Up Award 2015 zijn de finalisten Beebox, Fairphone, Gelukskoffer, Soil Cares en Zorgvoorelkaar. De finalisten voor de Transformation Award 2015 zijn ANWB, AkzoNobel, Cygnific, PGGM en Tesla Motors. Met behulp van de online Social Enterprise Scan, kon de relevantie van genomineerden beoordeeld worden op de vlakken milieu, maatschappij, klanten, medewerkers en aandeelhouders. Verder zal Elsevier Juist een Publieksprijs uitreiken, die door online stemmingen wordt gekozen.

Social Enterprise Day
Tijdens de Social Enterprise Day op 21 mei 2015 staat sociaal ondernemerschap centraal. Honderden besluitvormers afkomstig uit grootzakelijk Nederland, overheden en sociaal gedreven start-ups komen in Utrecht samen om kennis op te doen en te delen.

“Wij geloven in de kracht van samenwerken. Social Enterprises hebben impact op de gehele samenleving. Zij zijn het nieuwe normaal.” Han Hendriks, Kirkman Company

Programma
Naast een aantal topsprekers, onder wie Burgemeester Jan van Zanen en de bestuursvoorzitter van de Rabobank Wiebe Draijer, zullen break-out sessies plaatsvinden waarin dieper op thema’s wordt ingegaan als ‘Culture of Purpose’, de circulaire economie en nieuwe vormen van sociaal ondernemerschap. Tijdens de Social Enterprise Day wordt tevens de Social Impact Factory gelanceerd, waar mensen op innovatieve manier samenwerken aan nieuwe ondernemingen waarin een maatschappelijke vraagstukken worden aangepakt.