We’re Smart, dé onbetwistbare referentie in de culinaire wereld van groenten en fruit, reikte op 24 oktober zijn jaarlijkse Awards uit tijdens een prestigieuze live-show. Er waren prijzen voor het beste groenterestaurant van de wereld, de beste vrouwelijke groentechefs (eerder al bekend gemaakt) en een selectie opmerkelijke, duurzame en gezonde food-innovaties. De prijsuitreiking ging door in het Vaudeville Theater in Brussel. Zoals elk jaar lijst het internationale expertenteam van We’re Smart de Beste Groentenrestaurant ter wereld op. Voor het tweede jaar op rij voert De Nieuwe Winkel van chef Emile van der Staak de Top 10 aan. Het Amsterdamse restaurant Flore van chef Bas van Kranen staat ook dit jaar op een mooie zesde plaats.

TOP-10

1 DE NIEUWE WINKEL                 Nederland

2 EL INVERNADERO                         Spanje

3 PIAZZA DUOMO                             Italië

4 VRIJMOED                                         België

5 L’OUSTAU DE BAUMANIERE     Frankrijk

6 FLORE                                                Nederland

7 RICARD CAMARENA                     Spanje

8 GERANIUM                                        Denemarken

9 HUMUSxHORTENSE                     België

10 VILLA AIDA                                     Japan

In de Top 100 zijn er dit jaar maar liefst 19 nieuwkomers in de lijst, 20 restaurants bleven hun positie behouden, 34 zakten, 27 stegen. Xavier Pellicer’’s Healthy (ES) en La Distillerie (LU) van chef René Mathieu hebben de titel Untouchable, omdat zij twee jaar op rij op één hebben gestaan en dus als schoolvoorbeeld gelden waar ander restaurants zich aan kunnen spiegelen.

Winnaars Discovery Awards 2023

Elk jaar dingen ook per land drie restaurants mee naar de Discovery Award. Die prijs erkent jaarlijks de inspanningen van nieuwe talenten en wordt enkel bekend gemaakt als er minstens drie nieuwe ontdekkingen met minstens vier Radijzen in het land aanwezig zijn.

Dit zijn de winnaars:

België: Neon (Lier) van Chef Nils Proost

Denemarken: Ark (Kopenhagen) van chef Brett Lavender

Duitsland: Masters (Blenkenhain) van chef Danny Schwabe

Frankrijk: La Table de Castigno (Assignan) van Chefs Stephan Paroche en Justine Viano

Italië: Butterfly (Lucca) van chef Fabrizio Girasoli

Japan: Mutsukari (Tokyo) van chef Yoshihisa Akiyama

Nederland: Basiliek (Harderwijk) van chef Yornie Van Dijk

Spanje: La Salita (Valencia) van chef Begoña Rodrigo

VK: The Dining Room at Gravetye Manor (Sussex) van chef Georges Blogg

Zwitserland: Magdalena (Rickenbach) van chef Dominik Hartmann

We’re Smart Green Guide 2023

De Top-100 maakt deel uit van de steeds groeiendere We’re Smart Green Guide. Deze online culinair-gastronomische gids recenseert zo’n 1.200 restaurants in 50 landen wereldwijd en rangschikt hen van 1 tot 5 radijzen, op basis van het gebruik van groenten en fruit in hun gerechten. 5-radijzenrestaurants zijn echte pioniers en voorbeelden wat dat betreft.

We’re Smart Future Awards

Bedrijven die mensen helpen meer groenten en fruit te eten, duurzame verpakkingen creëren, groente- en fruit-innovaties ontwikkelen of ons stimuleren gezonder te leven… komen in aanmerking voor een Future Award. Dit zijn dit jaar de winnaars.

Project van het Jaar: Winning Foods – ‘Lego For Food’

Motivatie: “We’re Smart is gecharmeerd door de creatieve aanpak van Winning Foods om diepvriesgroenten met het project ‘Lego for Food’ als gemakkelijke en smakelijke oplossing voor de gezinnen. Hierdoor wordt op een eenvoudige manier het percentage groenten verhoogd en zijn er geen drempels meer om gezond te genieten.”

Innovatie van het Jaar: Scelta Inside – ‘Paddenstoelenzout’

Motivatie: “We horen steeds dat we minder traditioneel zout (natrium) moeten consumeren. Scelta Inside heeft de oplossing voor ons uitgewerkt, namelijk paddestoelenzout. Het gebruik van paddenstoelenzout al of niet gemengd met traditioneel tafelzout geeft hetzelfde zoutgevoel en brengt ook een extra umami-ondersteunig in alle bereidingen. Eigenlijk zou elke groentechef dit in huis moeten hebben. Daarom willen we dit in the picture plaatsen, want we stellen vast dat het nog te weinig gekend is.”

Campagne van het Jaar: Week Zonder Vlees

Motivatie: “Voor veel mensen is verandering moeilijk, dus ook de gewoonte om vlees te eten af te bouwen. De “Week Zonder Vlees”-campagne wil daar verandering in brengen. We’re Smart kan zo’n actie alleen maar aanmoedigen en daarom is “Week Zonder Vlees” de Campagne van het Jaar. We zijn ook blij dat verschillende We’re Smart restaurants ons hierin ook volgen!”

Media van het Jaar: Saisonnier Magazine

Motivatie: “Culinaire Saisonnier is als kwaliteitsmagazine al jaren een vaste waarde in de Benelux. We’re Smart was zeer blij toen hoofdredacteur Edwin Loos ons liet weten helemaal achter onze “Denk Groenten! Denk Fruit!”-filosofie te staan en die ook te willen uitdragen in zijn magazine. Gezien Saisonnier in zijn denken op dezelfde lijn staat als We’re Smart, kon het niet anders dan dat we het magazine in de categorie “Media van het Jaar” lieten winnen. Dik verdiend!”

Product van het Jaar: Arqan Argan oil

Motivatie: “Niet alleen is de kwaliteit erg hoog, ook het verhaal en de gezondheidsvoordelen zijn top! Dit vloeibare goud is als het ware de nieuwe “truffel” of “kaviaar” van de groentekeuken. De Arqan Argan olie maakt een echt verschil als je het aan tafel druppelt op de juiste groentecreaties. Ze voegt een extra verfijnde smaak en een fijne parfum toe aan de bereiding.”

Speciale Future Award van het Jaar: Chef Jean-André Charial van L’Oustau de Baumanière

Motivatie: “L’Oustau de Baumanière had al een groentemenu in 1987 en dat is alleen te danken aan chef Jean-André Charial die vroeg door had dat groenten enorme culinaire troeven hebben. Tot op vandaag is het groentemenu een signatuur van het huis, in die mate dat het menu vandaag zo’n succes kent dat het geserveerd wordt aan 50% van de gasten. Daarom willen we pioneer Jean-André Charial hiervoor eren met de Special Future Award 2023.”

Persoon van het Jaar: Paul Newnham van Chef’s Manifesto

Motivatie: “Paul Newnham is een voorvechter en een believer van de pure plant wereld. Als Director, van het SDG2 Advocacy Hub Secretariat enCoordinator van Chef’s Manifesto, Good Food for All en Beans is How, reist hij de wereld rond om iedereen te overtuigen dat het anders kan en moet. Alles wat hij doet is helemaal in synergie met het DNA van We’re Smart en daarom willen hem danken en eren voor zijn dagelijkse inzet en werk. Als SDG wil We’re Smart hem dan ook uitroepen tot Persoon van het Jaar 2023!”