De Nederlandse sociale onderneming Fairphone kondigt met trots de lancering aan van haar nieuwste smartphone, de Fairphone 4, en laat daarmee zien dat duurzaamheid een centrale plaats kan innemen in de nieuwste consumententechnologie. De lancering vandaag introduceert de eerste modulaire 5G smartphone ter wereld die ook nog eens duurzamer, herstelbaar en maatschappelijk verantwoord is. De smartphone is de volgende fase in het streven van het bedrijf om eerlijke apparaten te ontwikkelen die lang meegaan en hoogwaardig van kwaliteit zijn, en om een markt voor ethisch verantwoorde en eerlijke elektronica te creëren.

Met de introductie van de Fairphone 4 past het bedrijf de lessen die het heeft geleerd van eerdere telefoons toe op een toestel met 5G-ondersteuning en nieuwe functies die extra voordelen bieden voor gebruikers. De smartphone is de duurzame keuze voor klanten die geen compromissen willen sluiten op het gebied van de nieuwste technologie. Fairphone legt de lat voor zichzelf en voor de industrie hoog door een garantie van vijf jaar[1] te bieden, zonder extra kosten, om mensen aan te moedigen hun telefoon langer – en met plezier – te gebruiken. Dit is een ongekende belofte in de elektronicasector en vormt een aanvulling op de garantie van Fairphone voor langdurige beschikbaarheid van reserveonderdelen en softwareondersteuning. Voor de Fairphone 4 garandeert Fairphone softwareondersteuning tot eind 2025 met onder meer upgrades naar Android 12 en Android 13, maar het bedrijf streeft naar een nog langere periode, tot eind 2027, met upgrades naar Android 14 en Android 15, ondanks dat de ondersteuning van de chipsetleverancier dan vervalt. Met deze ongeëvenaarde ambitie wil Fairphone herhalen wat met een vorig model ook is gelukt: zes jaar softwareondersteuning vanaf de introductie van een Android-apparaat.

Eva Gouwens, CEO van Fairphone, vat de doelen van het bedrijf voor de Fairphone 4 als volgt samen: “We pakken de productie van smartphones totaal anders aan — we veranderen de manier waarop apparaten worden gemaakt en gebruikt. We willen de traditionele manier waarop apparaten worden ontwikkeld uitdagen, waaronder het idee dat dunner beter is. Het uitgangspunt voor de ontwikkeling was om een eersteklas duurzame smartphone te produceren die toekomstbestendig is, eenvoudig gerepareerd kan worden en lang meegaat – eerlijker en meer circulair dus. We willen dat de Fairphone 4 een apparaat is dat mensen graag langer willen houden en dat hen onderscheidt van de massa. Onze klanten zijn mensen die onafhankelijke keuzes maken op weg naar positieve verandering, en die Fairphone kiezen om die verandering sneller te laten verlopen.”  

Dankzij de unieke, holistische benadering met betrekking tot duurzaamheid van het bedrijf is de Fairphone 4 een toonaangevend duurzaam apparaat op de markt. In tegenstelling tot andere spelers in de industrie richt Fairphone zich niet alleen op de ecologische impact van het bedrijf, maar ook op de maatschappelijke impact op de toeleveringsketen van elektronica, en werkt zo toe naar structurele verandering. Duurzaamheid en levensduur vormen de kern van alles wat Fairphone doet, en met elke nieuwe telefoon die wordt gelanceerd, geeft het bedrijf het goede voorbeeld aan de smartphone-industrie.

  • Fairphone 4 is de eerste smartphone op de markt die geen elektronisch afval creëert. Het bedrijf compenseert de telefoons van gebruikers en reserveonderdelen door voor elke verkochte Fairphone 4 één telefoon (of een vergelijkbare hoeveelheid klein elektronisch afval) verantwoord te recyclen. Of, Fairphone neemt ten minste één telefoon terug en reviseert hem om de productie van een nieuwe te voorkomen. De telefoons die voor dit programma worden gebruikt, komen uit de Europese inname-acties van Fairphone of uit landen zonder formele recyclinginfrastructuur. Deze telefoons worden in Europa milieuvriendelijk gerecycled.
  • Fairphone heeft zijn lijst met eerlijke materialen uitgebreid met zes nieuwe materialen en richt zich nu op 14 essentiële materialen uit duurzame en eerlijker bronnen. Voor de Fairphone 4 zijn dit onder meer Fairtrade-gecertificeerd goud, aluminium van leveranciers met het certificaat Performance Standard van het Aluminium Stewardship Initiative (ASI), eerlijk wolfraam uit Rwanda, evenals gerecycled tin, zeldzame mineralen en kunststoffen. Fairphone is het eerste smartphonemerk met een achterkant die is gemaakt van 100% post-consumer gerecycled polycarbonaat. Fair sourcing (eerlijk inkopen) betekent problemen in de toeleveringsketen, zoals kinderarbeid en onveilige werkomstandigheden, signaleren en aanpakken, en kansen creëren om een positieve impact te stimuleren. Voor mijnwerkers en arbeiders betekent dit eerlijke arbeidsomstandigheden, zoals een veilige en gezonde werkomgeving en toegang tot persoonlijke beschermingsmiddelen. Eerlijk inkopen biedt gemeenschappen de ruimte om een beter leven op te bouwen en beschermt het milieu. Fairphone maakt aanzienlijke vorderingen op dit front – in 2020 is ongeveer 56% van de oorspronkelijke Focus Materials duurzaam ingekocht, een flinke toename ten opzichte van 25% in 2018 en 32% in 2019.
  • Fairphone ontwikkelde zijn innovatieve living wage programme (programma voor een fatsoenlijk loon) en streeft naar meer partnerrelaties met strategische leveranciers om de arbeidsomstandigheden van hun werknemers te verbeteren. In 2020 profiteerden 10.717 mensen van de sociale, ecologische of economische interventies van Fairphone in mijnen en fabrieken, bijna tweemaal zo veel als in 2018, toen het totaal aantal mensen 5.296 bedroeg. Zo ontvingen in 2020 Chinese fabrieksarbeiders van een productieleverancier van Fairphone een ‘living-wagebonus’ die gelijk stond aan maximaal meer dan vier maanden extra salaris, om het gat te dichten tussen het Chinese minimumloon en een fatsoenlijk loon.
  • Belangrijke scores en certificeringen door derden bewijzen de duurzaamheidsclaims van Fairphone 4. Fairphone 4 is de eerste smartphone die gecertificeerd is volgens TCO Certified, een duurzaamheidscertificering voor IT-producten. De 6 GB/128 GB interne opslagvariant heeft ook een 85/100 Eco Rating-score gekregen, een labelingsysteem op initiatief van vijf toonaangevende Europese mobiele operators dat de milieu-impact van het hele proces van productie, transport, gebruik en verwijdering van mobiele telefoons evalueert. En in Frankrijk heeft de Fairphone 4 voor zijn 8 GB RAM/256 GB interne opslagvariant een 9,3 gekregen voor de Franse Repairability Index. De index is bedoeld om consumenten aan te moedigen meer repareerbare producten te kiezen en fabrikanten aan te moedigen de repareerbaarheid van hun producten te verbeteren. Bovendien is Fairphone nu officieel lid van de Right to Repair-campagne.

Sinds de oprichting in 2013 zet Fairphone zich in voor de transformatie van de elektronicasector in een industrie met hart voor mens en planeet. De industrie kampt met een groeiende stroom elektronisch afval, veroorzaakt door de 1,4 miljard mobiele telefoons die elk jaar worden verkocht. De gemiddelde telefoon heeft een levensduur van niet meer dan 2 – 3 jaar. Bovendien wordt slechts 15% van de afgedankte telefoons ingezameld voor recycling. Deze kortzichtige houding beïnvloedt elk onderdeel van de industrie en de toeleveringsketen. Daarnaast zijn voor het maken van smartphones natuurlijke hulpbronnen nodig en deze mineralen zijn beperkt voorhanden. Het delven van deze mineralen kan een negatief effect op het milieu hebben. Het winnen van de noodzakelijke materialen voor een smartphone kan ook ernstige sociale gevolgen hebben, omdat er sprake kan zijn van kinderarbeid of gevaarlijke werkomstandigheden. Door een markt te ontwikkelen voor ethisch verantwoorde elektronica spoort Fairphone de elektronica-industrie aan om verantwoordelijker te werk te gaan.

Met elke generatie van zijn mobiele telefoons heeft Fairphone de industrie laten kennismaken met het nieuwste concept van eerlijkheid. Fairphone 1 markeerde het debuut van het bedrijf in de industrie als drijvende kracht achter verandering – het eerste smartphonebedrijf dat probeerde een ecosysteem voor repareerbaarheid te creëren door alle reserveonderdelen in zijn online store aan te bieden. Fairphone 2 was de eerste modulaire telefoon op de markt, een revolutionair concept om de repareerbaarheid te vergroten en de levensduur te verlengen. Met Fairphone 3 vergrootte het bedrijf zijn bereik en bewees aan de industrie dat duurzaamheid een levensvatbaar businessmodel is.

De Fairphone 4 biedt betere technische specificaties. Gebruikers hebben de keuze uit 6 GB RAM met 128 GB intern geheugen of 8 GB RAM met 256 GB intern geheugen, zodat de telefoon de meest complexe taken probleemloos uitvoert. Met Android 11 heeft de Fairphone 4 een snelle, krachtige en betrouwbare Qualcomm-chipset met toekomstbestendig 5G, ter ondersteuning van het levensduurprincipe van het bedrijf. Het 6,3-inch Full HD+ display met Pixelworks-technologie staat garant voor een soepele en meeslepende gebruikerservaring. Het display is gemaakt van Corning Gorilla Glass 5 voor uitstekende duurzaamheid en schok- en krasbestendigheid. De 3.905 mAh batterij is vervangbaar en kan in 30 minuten tot 50% worden opgeladen (met een oplader van minimaal 20 W). Dankzij het ontwerp dat in samenwerking met het Zweedse ontwerpbureau Above tot stand is gekomen, is de Fairphone 4 opvallend en toch stijlvol en gestroomlijnd, met een tactiele achterkant en een vingerafdruksensor aan de zijkant.

Het apparaat beschikt over kwalitatief de allerbeste camera van het bedrijf tot nu toe, zodanig ontworpen dat gebruikers zich kunnen concentreren op wat het belangrijkste is: beeldkwaliteit en levensechte kleuren in elk frame en elke setting. De camera is voorzien van een tweetal eersteklas lenzen – een hoofdcamera met 48 MP voor alle details en een ultragroothoekcamera met 48 MP voor het grotere geheel – en om het helemaal af te maken een selfiecamera van 25 MP. De autofocus is zo accuraat als een laser en geavanceerde beeldstabilisatie zorgt voor een soepele opname van videobeelden. De camerasoftware staat garant voor intuïtief, moeiteloos gebruik.

De portfolio van Fairphone gaat verder dan smartphones. Naast andere accessoires en reserveonderdelen introduceert Fairphone werkelijk draadloze oordopjes, gemaakt van 30% gerecyclede kunststoffen en met Fairtrade Gold geïntegreerd in de toeleveringsketen, opnieuw een unicum in het groeiende aanbod van Fairphone.

Gouwens rondt af: “We leggen de lat hoger, voor onszelf en voor de industrie, en laten zien dat dingen duurzamer doen zakelijk gezien prima kan. Fairphone 4 is een uniek product: het eerste apparaat ooit dat geen elektronisch afval creëert en dat met vijf jaar garantie wordt geleverd. Het toont de industrie een andere manier om eerlijk zakendoen en een langere levensduur te stimuleren en verder te kijken dan de geldende normen. Fairphone 4 wordt onze grootste telefoonoplage tot nu toe, omdat de belangstelling voor duurzame apparaten blijft groeien als je kijkt naar de honderdduizenden apparaten die we van elke nieuwe telefoon hebben verkocht. Met de Fairphone 4 hebben we wat we in het verleden hebben gedaan, verpakt in een toekomstbestendig product dat de uitdaging voor de hele industrie naar een nieuw niveau tilt.” 

De Fairphone 4 kan op 30 september worden vooruitbesteld op de website van Fairphone en van een aantal partners, tegen een adviesverkoopprijs van € 579 of € 649*. De twee varianten van het apparaat komen op 25 oktober op de markt en zijn in Europa te koop via een uitgebreid distributienetwerk van (online) retailers en exploitanten. In Nederland is Fairphone 4 via verkrijgbaar via de website van Fairphone, evenals bij T-mobile, KPN en Belsimpel in Nederland en bij Orange, Proximus en Krefel in België.

*Prijzen kunnen per land verschillen als gevolg van verschillende belastingen en heffingen.