De meer dan 130 ondernemingen van De Groene Zaak zeggen in de brief te rekenen op een regeerakkoord dat met overtuiging inzet op economische verduurzaming. Volgens hen leidt de omschakeling naar een circulaire of groene economie namelijk tot een robuustere economie met een hoger innovatieniveau, meer kapitaalproductiviteit en meer werkgelegenheid.

Bijzondere aandacht vragen de opstellers voor de vergroening van het fiscale stelsel. Zij stellen voor in het regeerakkoord de belasting op arbeid en inkomen te verlagen en vervuiling en verspilling aanzienlijk duurder te maken dan groene alternatieven. Volgens De Groene Zaak-directeur Marga Hoek heeft dit de hoogste prioriteit: “Wij denken concreet aan milieuheffingen op vervuilende productie- en consumptiemethodes, aan het snijden in de 53 overheidsingrepen die fossiele sector jaarlijks met 5,8 miljard euro bevoordelen of aan het in Europees verband inzetten op een belasting op grondstoffen met grote milieueffecten, zoals veevoer. Alleen op die manier maken we onze economie minder kwetsbaarder voor toenemende prijsvolatiliteit van fossiele brandstoffen en schaarse grondstoffen.”

Nieuwe verdienmodellen
Het ondernemersplatform benadrukt in de brief dat bij een duurzame economie ook nieuwe verdienmodellen horen en dat de overheid door fiscale vergroening ook kan meeprofiteren van een snelle, maatschappij-brede omslag naar hernieuwbare en betaalbare energie. In de brief wordt in dat kader gewezen op mogelijke concessies voor windmolens en zonne-energieparken en, als de transitie succesvol in gang is gezet, aan accijnzen op schone energie of een opslag op elektrisch laden.

Met name het sluiten van economische kringlopen kan volgens De Groene Zaak tot een enorme boost aan inkomsten leiden: 380 tot 630 miljard dollar per jaar op tot 2025, alleen al in Europa. Volgens Hoek leidt duurzame innovatie tot nieuwe mogelijkheden om energie en materialen efficiënter te benutten, en helpt om reeds bestaande efficiënte technieken massaal in te zetten.

Concreet aanbod
De Groene Zaak heeft zowel de informateurs als partijleiders Rutte en Samsom het concrete aanbod gedaan mee te denken over de vormgeving van concrete maatregelen in het kader van economische verduurzaming. Hoek: “Als duurzame ondernemers kijken wij uit naar een VVD-PvdA kabinet dat deze ambitie omarmt en de langetermijnbaten benadrukt. Een kabinet dat durft te zeggen dat de transitie noodzakelijk is, vergroening nadrukkelijk koppelt aan het creëren van werkgelegenheid in Nederland en dat durft te investeren.
Wij begrijpen dat het in tijden van crisis niet altijd mogelijk is de kosten voor de baat uit te laten gaan. Aan de andere kant zijn heel veel duurzame investeringen uiterst rendabel als rekening wordt gehouden met de langere termijn. En dat past uitstekend bij een kabinet dat de rekening niet wil doorschuiven naar toekomstige generaties.”