De nieuwe Mono[PA6] rugzak van FREITAG is circulair. Van de fabriek tot de zipper en de sluitingen, het is gemaakt van één materiaal en kan gemakkelijk gerecycled worden aan het einde van zijn levensduur. Met de lancering van dit innovatieve product sluit de in Zürich gevestigde tassenfabrikant een materiaalcyclus en zet daarmee een belangrijke stap richting zijn visie op een circulaire economie.

Denken en handelen in cycli is essentieel voor het DNA van FREITAG. De visie van het bedrijf is om tassen te ontwerpen en accessoires te creëren die niet alleen gemaakt zijn van gebruikte materialen, maar ook circulair zijn. “We moeten het ontwerp van onze producten holistisch benaderen, met het einde van hun levensduur in gedachten en ervoor zorgen dat alles wat ontworpen is om circulair te zijn daadwerkelijk terugkeert in de cyclus,” zegt Anna Blattert, Circular Technologist bij FREITAG. Na drie jaar ontwikkeling is de tijd gekomen en lanceert FREITAG zijn nieuwste circulaire innovatie. De Mono[PA6] rugzak is niet alleen functioneel, duurzaam en waterafstotend, maar ook volledig recyclebaar en daarmee circulair.

Recyclen is makkelijker gemaakt dankzij monomateriaal

Het recycleproces zo eenvoudig mogelijk te maken en grondstoffen mogelijk te maken, heeft FREITAG bij zijn nieuwste ontwikkeling gekozen voor het principe van monomateriaal. Polyamide 6, PA6 afgekort, beter bekend als nylon, is het gekozen materiaal: veelzijdig, stevig en aanpasbaar. Echter, een rugzak maken van slechts één materiaal is veel gecompliceerder dan het op het eerste gezicht lijkt. In totaal moesten er 17 onderdelen van PA6 gevonden worden, elk met hun eigen specifieke eisen met betrekking tot textuur en eigenschappen: van waterafstotend hoofdmateriaal tot stevige ritsen en oplossingen voor draagriemen, labels of naaigaren.

Waterafstotend en circulair: een materiaal innovation

FREITAG is ervan overtuigd dat de transformatie naar een circulaire economie alleen kan worden bereikt door samenwerken. De zoektocht naar een bestaande waterafstotende stof gemaakt van één materiaal was vruchteloos omdat dergelijke textielstoffen conventioneel een extra coating of membraan van andere materialen vereisten. Dit was uitgesloten omdat de belangrijkste vereiste mono-materialiteit was. Het enige alternatief was het vinden van een nieuwe oplossing. Als gevolg daarvan bundelde FREITAG de krachten met een Taiwanese partner in de textielindustrie en heeft een oplossing ontwikkeld die perfect voldoet aan de eisen: een mono-materiaal dat ook waterafstotend is. Na een uitgebreide ontwikkelingsfase heeft die innovatieve stof, die drie lagen bevat die uitsluitend gemaakt zijn van polyamide 6, uiteindelijk voor alle materiaaltesten is geslaagd.

Een multifunctionele alledaagse metgezel: een rugzak en schoudertas in één

FREITAG volgde ook een co-creatieve aanpak voor het ontwerp van het product: De Mono[PA6] rugzak werd ontwikkeld in samenwerking met de Britse ontwerper Jeffrey Siu. Zijn ontwerp verwijst naar de fietscultuur waarmee FREITAG zo nauw verbonden is en herinterpreteert deze. Het resultaat is een lichtgewicht, veelzijdige metgezel die voldoet aan de verschillende behoeften van het dagelijkse stadsleven. De musette – een kleine, afneembare tas die een eerbetoon is aan een iconisch fietsaccessoire – is het multifunctionele middelpunt en transformeert één fiets compatibel product in twee. Het kan gedragen worden als een praktische schoudertas of dienen als een extra aanvullende buitenzak wanneer het wordt bevestigd aan één of een van de meerdere punten op de rugzak. De rugzak heeft een gevouwen basis en een flexibele rolsluiting, waardoor het volume verstelbaar is. De extra buiten- en binnenvakken, de gewatteerde achterkant inclusief een laptopvak, een handige extra zoals een snel toegankelijk vak en sleutel bevestigingslus geven de Mono[PA6] rugzak de typische toegevoegde waarde van FREITAG. En voor eens, geheel zonder het gebruik van vrachtwagenzeil.

Circulariteit is een gedeelde verantwoordelijkheid

Net als elk FREITAG-product is de Mono[PA6] rugzak ontworpen om zo lang mogelijk een bevredigend leven te leiden. En dat vereist een op maat gemaakte reparatieservice. Maar wat doe je als alle opties voor levensduur zijn uitgeput? Omdat ze gemaakt zijn van mono-materialen, kunnen de rugzakken gerecycled worden zonder ingewikkelde demontage. Ze keren eenvoudig terug naar Zürich via de FREITAG terugname service en gaan vanaf daar naar het Institute for Materials Technology en Plastics Processing (IWK) in Rapperswil, in de buurt van Zürich. De onderzoekers en recycling partner versnipperen de tas in zijn geheel en verwerken deze vervolgens tot PA6 granulaat, dat opnieuw kan worden gebruikt voor nieuwe items, zoals rugzak onderdelen. Het circulariteit principe waar de FREITAG Mono[PA6] rugzak voor staat, is er een van gedeelde verantwoordelijkheid: het kan alleen werken als klanten hun producten voor een lange tijd gebruiken, er goed voor zorgen en ze laten repareren wanneer dat nodig is. En het belangrijkste, ze terugsturen naar FREITAG wanneer de tijd daar is.

De ontwikkeling van circulaire oplossingen gaat door

Na meer dan drie jaar projecttijd, met ontelbare ontwikkelingsrondes, langdurige testen en ingewikkelde inkoopprocessen, markeert de eerste Mono[PA6] rugzak een fase in de reis. Maar het is nog steeds niet genoeg om FREITAG tevreden te stellen. Om nog een hogere circulariteit te bereiken, is het doel dat deze nieuwe productfamilie op een dag gemaakt zal worden van gerecycled PA6. Maar voorlopig is virgin PA6, dat wil zeggen, niet-gerecycled materiaal, nog steeds het belangrijkste onderdeel. Mono[PA6] is niet de enige aanpak die de in Zürich gevestigde tassenfabrikant gebruikt om haar materiaalstromen te sluiten. Gerecyclede vrachtwagenzeilen zijn waar het allemaal is begonnen voor FREITAG; en om die reden maken ze ook deel uit van de circulaire visie van het bedrijf voor de toekomst. Het bedrijf werkt nauw samen met industriële partners aan de gezamenlijke ontwikkeling van een circulair zeilmateriaal om er zeker van te zijn dat na hun lange, tweede leven als FREITAG-tassen, vrachtwagenzeilen niet als afval eindigen maar terugkeren naar de cyclus.

De FREITAG Mono[PA6] rugzak is verkrijgbaar vanaf 24 april 2024, bij de Flagship Store in Zurich, de FREITAG winkels in Tokoya Shibuya, Shanghai en Seoul, in geselecteerde conceptwinkels en online op Freitag.ch.