Het zijn de laatste jaren van een lange, indrukwekkende loopbaan. Maar het doel heeft hij scherper dan ooit voor ogen. Oud-premier Ruud Lubbers wil graag zijn bijdrage leveren aan een betere wereld. Dat betekent wat hem betreft méér diversiteit en méér duurzaamheid. “In de kern ben ik optimistisch over mensen.”
Ruud Lubbers is de laatste tijd niet uit de kranten weg te branden. Sinds hij in 2005 tegen wil en dank aftrad als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, doet de ex-premier (1982-1994) weer van zich spreken. Duurzaamheid is zijn belangrijkste thema, of liever gezegd: de behoefte aan een betere wereld.
Lubbers mengt zich bijvoorbeeld in het integratiedebat. Hij vindt dat we minder krampachtig moeten omgaan met vreemdelingen. Nederland verliest zijn tolerantie, een groot deel van de bevolking heeft een afkeer van alles wat vreemd is. Dat baart hem zorgen.
“Dit gaat echt niet vanzelf weer over. Als we het op zijn beloop laten, kan er iets fundamenteel veranderen in onze samenleving. Net als een vloeistof definitief van structuur kan veranderen als deze te lang wordt verwarmd.”

Lees het volledige artikel via de link