Dataflex is de uitdaging aangegaan om een reeks kabelmanagementproducten te ontwerpen die vanuit elk opzicht zo milieuvriendelijk mogelijk zijn. Het denkt daarin geslaagd te zijn, en daar mag het trots op zijn.

Dataflex is een Nederlandse producent van ergonomische werkplekaccessoires. Binnen de branche heeft het bedrijf een jarenlange reputatie op het gebied van productontwerp, waarbij functionaliteit en esthetiek hand in hand gaan. In de afgelopen jaren is het zich bovendien steeds meer gaan toeleggen op een derde criterium voor goed ontwerp: duurzaamheid.

Recyclen en recyclen en…

De onlangs gelanceerde Addit-lijn van kabelmanagementproducten is verkrijgbaar in vrijwel elke RAL-kleur of lengte en ziet er dus niet alleen geweldig uit, maar is bovendien gemaakt van 100% gerecycled PP. Gerecycled PP is een stevig materiaal, en Dataflex heeft de producten speciaal ontworpen om hun levensduur te maximaliseren. Daar hoort een modulair ontwerp bij, waarmee het makkelijk is om nieuwe delen toe te voegen en kapotte onderdelen te vervangen. Bovendien kan PP makkelijk gerecycled worden. Als een product dus uiteindelijk het einde van zijn levensduur bereikt, wordt het niet weggegooid, maar kan het elders opnieuw gebruikt worden.

Kort maar krachtig

Om de toeleveringsketen zo kort mogelijk te houden, worden de Addit-producten in Nederland ontworpen en geproduceerd. Dit vermindert natuurlijk de impact van het vervoer op het milieu en het geeft Dataflex ook meer controle over de productie. Zo wordt het mogelijk om de kwaliteit van het product en zijn onderdelen beter te bewaken, ervoor te zorgen dat het gerepareerd of gerefurbisht kan worden als dat nodig is. En te garanderen dat het aan het eind van zijn levensduur op de juiste manier wordt gerecycled.

100% klimaatneutraal

De Addit-kabelmanagementproducten zijn bovendien klimaatneutraal vanaf het moment van aankoop. Dataflex berekent en compenseert de impact op het milieu van de levenscyclus van elk product dat het verkoopt. Die resultaten zijn inzichtelijk voor klanten en belangstellenden via Ecosheets en EPD’s (Environmental Product Declarations). Deze documenten zijn online beschikbaar op de betreffende productpagina.

Deze berekeningen voor elk afzonderlijk product zijn onderdeel van een programma voor het hele bedrijf, op basis waarvan Dataflex zijn totale impact op het milieu berekent en compenseert. Als resultaat daarvan kan Dataflex zich met trots presenteren als klimaatneutraal bedrijf.