Damen Shipyards Group heeft de Skoonbox overgenomen van Skoon Energy. ’s Werelds eerste maritiem gecertificeerde, multifunctionele batterijcontainer zal worden gebruikt om hernieuwbare energie te leveren op de eigen werven voor toepassingen waar momenteel voornamelijk dieselgeneratoren of scheepsmotoren worden gebruikt. Deze 20-voets container is de eerste stap naar Damen’s duurzame batterijnetwerk voor mobiele en tijdelijke toepassingen. Op termijn kan het mogelijk ook worden ingezet voor klanten wereldwijd.

Tijdens de Wereldhavendagen 2018 is de Skoonbox onthuld en sindsdien zijn er grote ontwikkelingen geweest. De batterijcontainer bevat 314 lithiumbatterijen, goed voor 638 kWh duurzame energie. De Skoonbox wordt de afgelopen jaren voor tal van toepassingen in het Amsterdamse Havengebied ingezet. Door de Skoonbox bijvoorbeeld in een binnenschip te plaatsen, kregen we een drijvende batterij die groene stroom heeft geleverd aan een reeks schepen.

“De Skoonbox, en de schone energiesystemen die in het kielzog daarvan komen, bieden ons enorme kansen om onze ecologische voetafdruk en die van onze klanten te verkleinen”, legt Vincent de Maat van Damen Shipyards Group uit. “Dit is een duurzame vervanging voor dieselgeneratoren, maar kan ook worden gebruikt als groene vorm van walstroom, waardoor schepen die op onze reparatiewerven liggen, hun boordmotoren kunnen uitschakelen. Dat scheelt een hoop uitstoot.”

Digitaal platform

“Onze focus ligt op de ontwikkeling van Skoon Sharing, het softwareplatform dat zowel lokale als internationale vraag en aanbod van mobiele, duurzame energieoplossingen bij elkaar brengt”, zegt Peter Paul van Voorst tot Voorst, de CEO en oprichter van Skoon Energy. “De Skoonbox-ervaring heeft ons een enorme hoeveelheid onmisbare data en inzichten opgeleverd. Als onderdeel van onze langetermijnvisie is het niet ons doel om hardware-eigenaren te zijn. Onze kracht is het ontwikkelen van klantvriendelijke en commercieel schaalbare software en AI. Zo realiseren we gemakkelijke toegang tot schone energie, waar dan ook.”