Verduurzaming is een steeds belangrijker onderwerp binnen de maatschappij. Het renoveren of aanleggen van een dak biedt grote kansen. Er zijn namelijk verschillende manieren om je dak te verduurzamen, of het nu gaat om een woning of bedrijfspand. Het verduurzamen van het dak kan door het plaatsen van dakisolatie, zonnepanelen of duurzame dakbedekking.

Dakisolatie: opties en kosten

Een belangrijke stap richting verduurzaming is isolatie. Wist je dat er via het dak veel warmte verloren gaat? Warmte stijgt namelijk altijd op, dankzij dakisolatie verlies je dus een stuk minder warmte. Hierdoor hoef je minder te stoken om de woning of het bedrijfspand op temperatuur te houden. Zo bespaar je op je energierekening!

Het isoleren van daken is mogelijk bij zowel platte als hellende daken. Het isoleren van daken kan op twee verschillende manieren: langs de binnen- en langs de buitenkant. Bij isoleren langs binnen plaatst de dakdekker het isolatiemateriaal aan de onderkant van het dak. Dit wordt afgewerkt met wandjes.

Wanneer je ervoor kiest om de buitenkant van je dak te isoleren, dan moet de complete dakbedekking worden verwijderd. Het is dus een aanrader om dit te combineren met een dakrenovatie of nieuwe dakbedekking. Het isolatiemateriaal wordt tussen de dakbedekking op de dakconstructie geplaatst. Als afwerking wordt de dakbedekking teruggeplaatst.

In de onderstaande tabel zie je wat je kunt besparen met het isoleren van je dak!

Isolatiemethode Jaarlijkse besparing bij 50 m²
Dakisolatie langs binnen €500,-
€400,-
Dakisolatie langs buiten €550,-
€600,-

Zonnepanelen dak

Zonnepanelen zetten Uv-straling om in bruikbare stroom. Wanneer je zonnepanelen laat installeren op het dak, ben je dus in staat je eigen stroomverbruik te dekken. Hoewel zonnepanelen een flinke investering zijn, verdien je deze tussen 5 en 8 jaar terug doordat je bespaart op je energierekening.

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hangt niet alleen af van je verbruik, maar ook van de hellingsgraad en ligging van het dak. Het is ook belangrijk om goed te controleren of het dak geschikt is voor zonnepanelen, omdat het gewicht van de panelen op het dak komt te liggen. Het laten installeren van zonnepanelen is een slimme keuze voor de toekomst: je bespaart niet alleen op je energierekening, maar draagt ook bij aan verduurzaming van Nederland.

Groendak

Bij een groendak bestaat de dakbedekking uit beplanting. Groene daken worden steeds populairder en dat is niet zo gek: met een groendak draag je bij aan de biodiversiteit en luchtzuivering en verlaag je de druk op het riool doordat de beplanting regenwater opneemt.

Een groendak kan geplaatst worden op platte en licht hellende daken met een hellingsgraad tot 5 graden. Er zijn twee verschillende groene daken: bij een extensief groendak bestaat de beplanting uit kruiden, grassen of sedum. Dit type groendak vereist weinig onderhoud en is niet beloopbaar. Een intensief groendak is een complete daktuin, die dus ook meer onderhoud nodig heeft en waar je wel op kunt lopen.

Duurzame dakbedekking

Om je dak te verduurzamen kun je ook kiezen voor een om je oude dakbedekking te vervangen. Het duurzaamste materiaal is EPDM. EPDM-dakbedekking is gemaakt van rubber en is recyclebaar. Het heeft een erg lange levensduur: het gaat tot wel 50 jaar mee. Door de elasticiteit van het materiaal heeft EPDM minder last van weersinvloeden en een erg lage milieubelasting.

Kortom; er zijn veel verschillende manieren om een duurzaam dak te realiseren. Het belangrijkste is dat wat je ook kiest, het altijd een goede stap is voor elke woning of bedrijf.