Wanneer je om je heen kijkt, zie je ze steeds meer op daken: zonnepanelen. Met zonnepanelen ben je in staat je eigen stroomverbruik op te wekken, hierdoor bespaar je op je energierekening. In Nederland zijn verreweg de meeste daken geschikt voor zonnepanelen, maar dit is niet altijd het geval. Hoe weet je of je dak geschikt is voor zonnepanelen?

Hier moet je opletten

Zonnepanelen zijn geschikt voor platte en hellende daken. Het is als eerste van belang dat je dak in goede staat verkeert: dit geldt vooral voor de kwaliteit van de dakbedekking en de dakconstructie. De constructie moet namelijk de zonnepanelen dragen, en je wilt natuurlijk niet het risico op verdere schade of zelfs instorting lopen. Om te bepalen of je dak in goede staat is, is het belangrijk om een dakinspectie te laten uitvoeren door een dakdekker. Regelmatig dakonderhoud is ook belangrijk om je dak van goede kwaliteit te behouden.

Naast de kwaliteit van je dak zijn er meer factoren die bepalen of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Hieronder lees je meer over deze factoren: de hellingsgraad en ligging van je dak, het benodigde aantal zonnepanelen en de richting van de zonnepanelen.

Hellingsgraad en ligging van het dak

Zonnepanelen behalen het hoogste rendement wanneer deze zoveel mogelijk zonlicht opvangen. De hellingsgraad en ligging van het dak bepalen dit, want aan de hand daarvan wordt de richting van de panelen bepaald. Over de richting van de panelen lees je verderop in dit artikel meer.

Heb je een hellend dak? Een hellingsgraad tussen de 20 en 50 graden is het ideaalst voor het plaatsen van zonnepanelen. Met deze hellingsgraad behaal je de hoogste opbrengst. Wanneer je de zonnepanelen op een plat dak laat plaatsen, worden deze met een montagesysteem in de juiste hellingsgraad gemonteerd.

Naast de hellingsgraad is ook de ligging van je dak belangrijk. Heb jij een dak op het zuiden? Dan heb je natuurlijk het hele jaar door veel zonlicht. Hierdoor haal je een hoger rendement dan met een dak op het noorden.

Wist je dat zonnepanelen de investering waard zijn wanneer deze een rendement van 50% behalen?

De opbrengst van de zonnepanelen wordt bepaald door de hellingsgraad en de ligging. Een hellend dak op het zuiden met een hellingsgraad van 30 of 45 graden behaald een rendement van 100%! Een dak op het noorden met een hellingsgraad van 45 graden is niet geschikt voor zonnepanelen: je behaald hiermee een rendement van 45%.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Om te bepalen of je dak geschikt is voor zonnepanelen, is het ook belangrijk om te weten hoeveel zonnepanelen jouw stroomverbruik zullen dekken. Een opbrengst van 50% of meer is dus het streven.

Het benodigde aantal zonnepanelen hangt af van je verbruik, het soort paneel en het beschikbare dakoppervlak. Een gemiddeld huishouden bestaande uit 4 personen verbruikt gemiddeld 3.930 kWh aan stroom per jaar. Dit komt neer op 4.624 Wp. Om het verbruik te dekken, zijn er 16 zonnepanelen nodig van 300 Wp per paneel.

Het is wel belangrijk dat je dak deze 16 panelen ook kan dragen. Als dit niet zo is, is een andere oplossing een hoger Wp per zonnepaneel om zo het aantal panelen te verlagen. Laat je goed informeren door een zonnepanelen installateur. Ook wanneer je zonnepanelen op je bedrijfspand wilt laten installeren.

Hoeveelheid zonlicht

Natuurlijk bepaald ook de hoeveelheid zonlicht het rendement van je zonnepanelen. Op deze factor heb je helaas zelf geen invloed. Toch hoef jij je hierover niet al te veel zorgen te maken: hoewel het een feit is dat je in de zomer meer stroom opwekt dan in de winter, is het niet zo dat je in de winter helemaal niks opwekt. Ook wanneer het bewolkt is, is er Uv-straling. En dat is nou precies wat de panelen nodig hebben.

Heb ik een vergunning nodig?

Woon of werk je in een monumentaal pand? Of passen zonnepanelen niet in het bestemmingsplan? Dan heb je een vergunning nodig voor het laten plaatsen van de zonnepanelen.

In alle andere gevallen heb je geen vergunning nodig. Toch wordt het aangeraden om toch een vergunningcheck te doen bij het Omgevingsloket. Zo weet je het altijd zeker!

Zonnepanelen verplicht?

Vanaf 2025 zijn zonnepanelen verplicht op grote daken. Hoe zit dat?

Nieuwe gebouwen met een dakoppervlak van 250 m² of meer moeten vanaf 2025 zonnepanelen bevatten. Deze verplichting geldt alleen voor nieuwbouw of bij renovaties van bestaande woningen. De verplichting geldt niet voor bestaande woningen. Dezelfde regels gelden voor bedrijfspanden: ga jij in 2025 renoveren? Dan ben je dus verplicht om zonnepanelen te laten installeren.