Distributiecentrum Panattoni Park Heerlen gaat vanaf volgende maand zowel de lokale huurder JD Sport als de externe organisatie Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam van groene stroom voorzien. Sunrock transformeerde de 65.000 vierkante meter dakoppervlakte van het duurzame distributiecentrum in Heerlen tot een zonne-energiesysteem dat vanaf november operationeel zal zijn. Naast huurder JD Sports en het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam maken straks ook zo’n 2.000 omwonenden en het bedrijf Froster uit Waalwijk gebruik van de zonne-energie afkomstig van het dak van het distributiecentrum. Zo krijgt het BREEAM NL-Very Good gebouw ontwikkeld door Panattoni een duurzame extra functie voor meerdere partijen.

Ikazia Ziekenhuis draait voor 100% op groene stroom

Naast zonne-energie van het dak van Panattoni Park Heerlen heeft het Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis ook een overeenkomst voor de levering van zonne-energie gesloten met Euro-Rijn uit Rotterdam. De opbrengst uit de zonnedaken van beide gebouwen is samen goed voor ruim 30% van het totale elektriciteitsverbruik van het ziekenhuis. De overige 70% van de elektriciteit die het Ikazia Ziekenhuis gebruikt, is afkomstig van windmolens. Het Rotterdamse ziekenhuis is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat op deze manier, met behulp van een extern zonnepark, zijn bedrijfsvoering 100% verduurzaamt.

“Alle ziekenhuizen hebben een hoog energieverbruik”, vertelt Matthijs de Vroed, aanjager Duurzaamheid in Ikazia. “Denk niet alleen aan verlichting en verwarming, maar vooral aan luchtbehandelingsinstallaties, pompen en onderzoeksapparatuur. Die vreten energie. Omdat het niet mogelijk is om deze energie via ons eigen dak op te wekken, is deze combinatie van wind en zonne-energie, opgewekt op andere locaties de perfecte oplossing om toch op 100% groene energie te functioneren”.

Samenwerking is sleutel tot succes

De samenwerkende partijen bij deze overeenkomst zijn: Het ziekenhuis Ikazia, Sunrock als projectontwikkelaar van de zonnedak projecten, Euro-Rijn Group en Panattoni als logistiek vastgoed ontwikkelaar wiens daken worden gebruikt voor de opwek van de energie, Eneco als tussenpartij voor de levering en Intrakoop voor de procesbegeleiding.

Michiel Aandewiel, commercial manager Sunrock: “Dankzij de fijne samenwerking is een uniek resultaat ontstaan. Door het adopteren van zonnedaken door Ikazia, is het nu mogelijk om de operatie van het ziekenhuis te verduurzamen en hiermee een bijdrage te leveren aan de Green Deal duurzame zorg.”

Dubbel ruimtegebruik geeft duurzaam logistieke gebouw waardevolle extra functie

Jeroen Gerritsen is Algemeen Directeur bij Panattoni en ontwikkelaar van het distributiecentrum dat momenteel dienst doet als Europees distributiecentrum van JD Sports: ”We zitten midden in een energiecrisis en de behoefte aan decentraal opgewekte groene stroom is urgenter dan ooit. De beschikbare ruimte voor duurzame energieprojecten is in Nederland echter beperkt. Onze huidige en toekomstige ontwikkelingen bieden zo’n 750.000 vierkante meter ruimte voor zonnedaken waarmee we tientallen duizenden huishoudens van lokaal opgewekte groene stroom zouden kunnen voorzien. Helaas is er op verschillende plaatsen in Nederland sprake van netcongestie, waardoor terug levering van de opgewekte zonne-energie, zoals bij dit project in Heerlen, niet mogelijk is. Intens zonde want deze groene energie is hard nodig ter versnelling van de energietransitie en onze daken zijn er klaar voor!”

Duurzame mijlpaal voor JD Sports

Huurder van het distributiecentrum in Heerlen, JD Sports, is een toonaangevende retailer met circa 3.300 winkels in 38 landen. De modeketen heeft een sterke focus op milieubewustzijn en maatschappelijke verantwoordelijkheid ondernemen. Het zonnedak van het distributiecentrum van JD Sports is een belangrijke mijlpaal in de inzet van JD Sports voor duurzaamheid. Voor de JD Group is dit de grootste installatie van zonnepanelen op eigen dak tot nu toe.

Justin Cox, Group Supply Chain Director van JD Sports: ”Door zonne-energie te gebruiken voor onze operationele activiteiten stoten we naar verwachting zo’n 1.449 ton minder CO2 uit. Het investeren in hernieuwbare energie in onze supply chain is een essentieel onderdeel van onze strategie om klimaatverandering aan te pakken en onze totale CO2 uitstoot verder te verminderen op weg naar een Net Zero operatie.”

Foto: Sunrock zonnedakinstallatie op Panattoni pand in Heerlen. Dit zonnedak wekt elektriciteit op die wordt geleverd aan huurder JD Sport, maar ook aan Froster, omwonenden en het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam.