Voor Lloyd’s Register is DAF Trucks N.V. de eerste onderneming waarbij het beleid en de realisatie van ‘Zero Waste to Landfill’ officieel geverifieerd en positief beoordeeld werd en waaraan daarvoor een officiële verklaring is afgegeven. Bij ‘Zero Waste to Landfill’ stelt een onderneming zich ten doel om geen reststoffen meer te storten, maar uitsluitend te verwerken. Alle reststoffen worden gerecycled, ingezet als grond- of bouwstof of gebruikt voor opwekking van energie door verbranding. Het door Lloyd’s Register geverifieerde beleid is van toepassing op de productielocaties van DAF in Nederland en België en geldt sinds 1 oktober 2008.

Alternatieven voor afval

Om ‘Zero Waste to Landfill’ te bereiken, zijn de afvalstromen van DAF geanalyseerd en werd – samen met partners op het gebied van afvalverwerking – gezocht naar verschillende alternatieven voor verwerking. Zo wordt bijvoorbeeld verfslib uit de lakstraten gebruikt in de cementindustrie en vindt ‘filterkoek’ – kalkhoudend en eveneens afkomstig uit lakstraten – toepassing in bouwmaterialen voor de mijnbouw. Straalgrit wordt toegepast bij de productie van betonnen blokken.

“Met ‘Zero Waste to Landfill’ wil DAF de belasting van onze leefomgeving verder beperken en nemen wij onze verantwoordelijkheid voor duurzaam ondernemen en een beter milieu”, aldus Pieter de Grauw, lid van de Board of Management en directeur Operations en verantwoordelijk voor milieu, tijdens de overhandiging door Lloyd’s Register van de verklaring ‘Zero Waste to Landfill’.